Konstantin Biebl – výrazná postava českého básnictví, rodák ze Slavětína u Loun

23. říjen 2023

Ve Slavětíně u Loun se v roce 1898 narodila jedna z nejvýraznějších postav českého básnictví – Konstantin Biebl.

V mládí nastoupil do rakouské armády a v lednu 1918 byl na balkánské frontě raněn a zajat. Trestu smrti se vyhnul útěkem.

Po válce nedokončil studium medicíny a naplno se věnoval básnické tvorbě. S kamarádem Jiřím Wolkerem vstoupil do KSČ a v jeho prvních sbírkách Cesta k lidem a Zloděj z Bagdádu se levicové myšlení ještě zrcadlí.

Poté se vydal na exotické cesty na Jávu, Cejlon a Sumatru, což se výrazně odrazilo v jeho další sbírce S lodí, jež přiváží čaj a kávu. To už se angažoval mezi surrealisty.

Události kolem konce prvorepublikového Československa pak byly inspirací ke sbírce nazvané Zrcadlo noci. 

Lyrický básník, který prošel od proletářské poezie přes surrealismus až k politicky exponované tvorbě, se potom na dlouhé roky odmlčel. Po druhé světové válce pracoval na ministerstvu informací a vydal už jen sbírku Bez obav.

Konstantina Biebla sžíraly deprese a vážná nemoc. Po nástupu komunistů k moci trpěl představou, že ho jako představitele někdejší avantgardy režim zatkne, což bylo tehdy běžné.

S úzkostí se nedokázal vypořádat – v listopadu roku 1951 nakonec spáchal sebevraždu skokem z okna. Biebelův hrob najdeme v jeho rodném Slavětíně.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.