Konrád Henlein – válečný zločinec a sebevrah z Vratislavic

28. březen 2023

Titul „slavný Severočech“ můžeme přiznat i někomu, na koho bychom přitom nejradši zapomněli – válečnému zločinci Konrádu Henleinovi.

Narodil se 6. května 1898 v libereckých Vratislavicích a v mládí vystudoval obchodní akademii. Už v 18 letech vstoupil do armády a bojoval v 1. světové válce na italské frontě. Padl do zajetí a domů vrátil až v roce 1919. Potom působil jako bankovní úředník a učitel tělocviku.

Na sklonku roku 1933 založil Henlein hnutí Sudetendeutsche Heimatfront, které známe spíše pod pozdějším názvem Sudetendeutsche Partei.

Cílem hnutí bylo prosazování zájmů německého obyvatelstva v pohraničí – často kladením nesplnitelných požadavků a neustálým vyhrocováním situace.

Henleinova SdP se v září roku 1938 pokusila v několika okresech o ozbrojený převrat s cílem připojit tato území k říši. Ten byl ale rychle potlačen a jeho iniciátoři utekli do Německa. Henlein zde vytvořil teroristickou skupinu s názvem Freikorps, která vyrážela k násilným akcím do západního a severního příhraničí.

Z Německa se vrátil zpátky do Liberce až po podepsání Mnichovské dohody. Hitler ho jmenoval říšským komisařem pro Sudetoněmecká území. Stal se Obergruppenführerem SS a později i místodržícím říšské župy Sudety.

Nenáviděný Konrád Henlein odjel 7. května 1945 z Liberce na Plzeňsko, aby se pokusil vyjednávat s Američany. Ti se ale s vrahem nebavili. Henlein byl zatčen a nakonec si 10. května 1945 sklem z rozbitých brýlí podřezal žíly. Zdá se neuvěřitelné, že jeho jméno dodnes figuruje mezi čestnými občany města Liberce.

autor: Milan Knotek
Spustit audio