Koníček, který se nedá odkládat na volný čas. Zvířata potřebují péči denně

27. březen 2024

K jarním svátkům patří mláďata, nyní se rodí o sto šest. Chovatelka Líba Lásková ze Zichova u Kolovče má jehňata i kůzlata.

Na statku Líby Láskové

Dříve měla paní Lásková i další zvířata. Ale dnes prý na práci a koníček stačí to, co má. Musí k tomu uzpůsobit i svoje dny a dovolené, protože zvířátka ji potřebují každý den.

Před několika dny dostala paní Líba jako velikonoční dárek hned čtyři jehňátka východofríské ovce a čtyři kůzlátka. Na farmě žijí ještě dva kocouři, kočka a kachny. Líba by se také chtěla vrátit k chovu holubů.

Kochat se hrou mláďat a mít místo televize podívanou na jejich skotačení je vykoupeno prací. Hospodářství, byť malé, musíte opečovávat každý den. Zvířata potřebují pravidelně nejen potravu a vodu, ale také je období dojení či střihání srsti. A nesmí jim chybět ani lidská láska a pohlazení. Někdy se stane, že je i potřeba asistence u porodů.

Kdo je zvyklý den ze dne se sbalit a odjet někam na dovolenou, ten by si takový chov pořizovat neměl, pokud nemá ihned zástup. Tento koníček se totiž nedá odkládat na volný čas, zvířata potřebují péči denně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.