Koně nevypnete, není to stroj, říká Olga Šebková

27. duben 2016

Mít vlastního koně, to je sen mnoha malých holek, ale v poslední době i ušlechtilá záliba řady lidí. Jenže mít koně jako koníčka, to vyžaduje i obrovskou dávku znalostí, moře práce a mnohdy žádnou dovolenku.

„Nemůžete ho jen tak odstavit na 14 dnů a jet na dovolenou,“ říká Olga Šebková z jezdecké společnosti Hipodrom Most. Chov koní zažívá v poslední době boom. V řadě vesnic nebo i na okrajích měst vidíte ohrady s koňmi.

Je dobré dopředu vědět, že mít koně ale také obnáší hodně práce. Kůň je zvíře velmi náročné na chov i ošetřování. A teoretické vědomosti? Ty jsou důležité, abyste zvířeti neublížili.

Do cizí stáje pro rady a informace

„Dobrou cestou k získání informací je navštěvování nějaké stáje,“ doporučuje Olga Šebková. Z okolních stájí může chovatel – nováček okoukat všechno potřebné co se týká ustájení, krmení, ošetřování.

Bílý kůň z provensálské oblasti Camargue

„Dnes to funguje i tak, že nemusíte mít hned vlastní stáj, můžete svěřit koníka do péče odborné stáje, kde jsou i další koně, což je mimochodem jen dobře,“ radí Olga Šebková a pokračuje: „Protože kůň je stádové zvíře a potřebuje kamarády. Pokud to tedy není chovný hřebec, který neustále bojuje o první pozici ve stádu.“

Kovat, nebo nekovat?

Tuhle diskusi už před lety rozjel herec Václav Vydra, který je sám velkým milovníkem koní. Olga Šebková je ale pro první možnost – kovat. S tím, že samozřejmě záleží na tom, kde kůň chodí a běhá. Pokud je to výhradně na měkkých loukách a pěšinách, a kůň má kopyta v pořádku, pak ty podkovy nejsou bezvýhradně nutné, ale tam, kde jsou štěrkové cesty, dlažba nebo asfalt, tam podkovy dobře poslouží.

Olga Šebková ve studiu Českého rozhlasu Sever

Čím koně krmit a v jakých dávkách? I to se dozvíte z přiloženého záznamu rozhovoru moderátorky Slávky Brádlové s Olgou Šebkovou z jezdecké společnosti Hipodrom Most. Český rozhlas Sever vám přeje pohodový a ničím nerušený poslech!

Spustit audio