Kokosové kostky. Retro, ale velice slavnostní
Připravíme si jeden z retro moučníků, receptura pochází z první republiky. Velký návrat zažil zhruba v 70. letech minulého století. Byl to jeden z delikatesních moučníků své doby, který stojí za vyzkoušení i dnes. Je velice lahodný a slavnostní. Jeho předností je i to, že je poměrně dost trvanlivý, vydrží několik dnů v bezvadné jakosti.
- na korpus: 180 g moučkového cukru
- 180 g másla
- 6 vajec
- 20 g kakaa
- 180 g polohrubé mouky
- pikantní marmeláda na potření
- na krém: 250 g másla
- 200 g cukru
- 200 g strouhaného kokosu
- 100 - 150 ml rumu
- na polití: čokoládová poleva (100 g čokolády na vaření + 50g ztuženého tuku)
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Máslo s cukrem našleháme a postupně vmícháme žloutky a opět našleháme. Potom přidáme mouku a prosáté kakao. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou mokou vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut při 160° C.
Než korpus vychladne, připravíme si krém. Máslo s cukrem utřeme do pěny, vmícháme kokosovou moučku a rum. Vše dobře promícháme.
Studený korpus potřeme pikantní zavařeninou, po celém povrchu rovnoměrně rozetřeme kokosovou hmotu a uhladíme.
Na závěr celý moučník polijeme čokoládovou polevou. Po důkladném zaschnutí polevy krájíme na řezy - kostky.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.