Kočičí útulek v Úpořinách na Teplicku hledá nové prostory

5. březen 2020 09:57

Dobrovolnice v útulku v Úpořinách na Teplicku pomáhají zhruba stovce koček nalézt nový domov. Je ale možné, že o svůj útulek pro ně přijdou. Správa železnic totiž zvažuje další využití nádražní budovy, kde útulek sídlí.

Přesný počet koček ředitelka spolku Teplické kočky Lenka Šiková nezná – mění se totiž každým dnem.

„Nejvíc jsou tu vyhozené, nalezené kočky. Poslední dobou ale přibývají i ty od nemocných či zemřelých majitelů, o které se rodina už nechce nebo nemůže starat – pro ty je to tady horší. Ty z venku jdou do lepšího, pro ty od majitelů je to tady špatné,“ popisuje Šiková.

Na úpořinském nádraží má spolek pronajatých 6 místností v dlouhém křídle hlavní budovy. Je tam i spolek veteránů. Správa železnic připravuje plány na opravy nádraží a právě tuto budovu nepotřebuje.

„Původně se měla bourat, pak ji chtěli využít pro sebe. Pro nás ale obě dvě možnosti znamenají vystěhování,“ řekla Lenka Šiková.

Kočky ve venkovním výběhu

Podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové stále není jasno: „Jedna z variant skutečně řeší zmenšení objektu a přípravu prostor pro budoucí montáž zabezpečovacího zařízení. Tato záležitost je však neuzavřená. Doposud žádná výpověď nájemcům podána nebyla. Než bychom tak učinili, jistě bychom nájemce předem kontaktovali. Jsme si vědomi i určité společenské prospěšnosti činnosti nájemce, proto budeme v této věci postupovat citlivě.“

Spolek má tak čas, aby si našel náhradní prostory. I proto zhruba před dvěma týdny vyhlásil sbírku, ve které je už přes 400 tisíc korun.

„Naším snem je mít svůj dům, proto se snažíme vybrat co nejvíc. Vše záleží na tom, kolik peněz nám lidé dají, nejde odhadnout, na co to bude stačit. Potřebujeme kolem milionu, to nějaký čas zabere. Doufáme ale, že by se to během letošního roku mohlo podařit,“ doufá Lenka Šiková.

Spustit audio

Související