Kočičí sirotek aneb Když se chovatelka psů stane kočičí mámou

26. září 2015

Kocourek Timothy neměl zrovna dobrý start do života – pár dnů po narození jeho matku srazilo auto. Naštěstí se ho ujala zkušená chovatelka psů Dagmar Cestrová a všechny své po desetiletí nasbírané zkušenosti zúročila při péči o kočičího sirotka.

Jako každé mimino i Timothy potřeboval potravu, pelíšek, péči, teplo a hlavně dostatečnou dávku lásky.

Dagmar musela nejdřív řešit problém potravy. „Kravské mléko je nevhodné, to byste mohli malé kotě i zabít,“ vysvětluje. „Tak jsem okamžitě zajela za veterinářem, nakoupila speciální mlíčko, které jsem už měla vyzkoušené u štěňat, že jim chutnalo. Není to sice levné, ale zase dlouho vydrží, kotě nemá tak velkou spotřebu. Využila jsem i dudlíčky, které byly pro štěňata až příliš malé – tady se hodily,“ popisuje Dagmar začátek péče o dvousetgramového sirotka.

Dagmar Cestrova a kotě

Důležitá je jemná masáž bříška, aby se kotě vyprázdnilo, a velmi důležité je teplo. „Dá se použít třeba elektrická dečka nastavená na mírnou teplotu,“ radí Dagmar Cestrová. „My jsme nakonec využívali i petlahve s teplou vodou, které tu teplotu docela držely – a stejně se musí v krátkých intervalech krmit, takže to je i příležitost vyměnit chladnoucí vodu zas za teplou.“

Když Dagmar vybírá jména pro novorozená štěňata, inspiruje se většinou v knížkách, které právě čte, podle nějakého sympatického hrdiny nebo hrdinky. V tomto případě se však společně s webeditorem Honzou Páchou obrátila na posluchače Českého rozhlasu Sever a z ankety nakonec vyšlo vítězně jméno Timothy podle jednoho z kočičích sirotků z příběhu o Kocourovi v botách. Prozradíme vám ale, že zatím se na něj volá spíš Timíšku, Timečku…

Poslechněte si celé povídání ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Slávka Brádlová a Český rozhlas Sever

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.