Kochejte se krásou Orlických hor. Z lanovky, koloběžky nebo elektrokola

12. červenec 2016

Spoustu novinek pro turisty nabízejí v Orlických horách a Podorlicku. Infobus na vás po celé léto čeká přímo na Panském Poli u Rokytnice v Orlických horách. Je to opravdu infocentrum na kolečkách, které vám přímo na místě nabídne veškeré informace a tipy, kam zajít nebo zajet.

Od infobusu můžete zamířit třeba k Tvrzi Hanička nebo se vydat po hlavní orlickohorské magistrále Jiráskově horské cestě. Infobus je v provozu denně kromě pondělí, vždy od devíti do sedmnácti hodin. Na tuto a další novinky nás v Radioporadně upozornili ředitelka Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko Eva Vaníčková a ředitel lyžařského areálu v Deštném v Orlických horách Petr Prouza.

Kam do Orlických hor:
  1. Pohodová Jiráskova hřebenovka pro všechny, pěšky i na kole

  2. Pro rybáře rodinná dovolená s rybařením na Pastvinské přehradě či Lanškrounských rybnících

  3. Tajuplná místa v Orlických horách a Podorlicku, putování za příběhy i léčivou energií

Pohodová Jiráskova hřebenovka pro všechny

Je to hlavní dálková trasa přímo po hřebenu Orlických hor, která spojuje ty nejkrásnější partie a atraktivity. Vede po červené turistické značce, většinou po zpevněné cestě bez velkých převýšení. Absolvovat ji tak můžete i s nejmenšími dětmi v sedačce.

Ideálními výchozími místy jsou Olešnice v Orlických horách (Horská bouda Čihalka nebo Penzion Hartman) nebo sedla Šerlich, Mezivrší, Panské pole, dále po trase Červenovodské sedlo (České Petrovice, Kramářova chata na Suchém vrchu). Díky zázemí je možné podniknout i vícedenní cyklovýlet nebo pěší trek z chaty na chatu. Čekají vás krásné výhledy do Polska i do Čech. Za dobré viditelnosti spatříte Praděd i Sněžku z rozhledny na Anenském nebo Suchém vrchu.

Trasa vás zavede na nejvyšší vrchol Orlických hor Velkou Deštnou, která je vysoká 1 115 metrů nad mořem. Dále k tajemné Kunštátské kapli nebo na Zemskou bránu, do průlomového údolí Divoké Orlice. V letních parnech to je velmi příjemné osvěžení. Vodním sportům se pak můžete oddávat dále po toku řeky na Pastvinské přehradě.

Kramářova chata a rozhledna Suchý vrch

Po trase hřebenovky budou vašimi tichými společníky mnohé řopíky, sruby, ale také masivní železobetonové objekty a tvrze pohraničního opevnění z 2. světové války, se kterými vás seznámí i tematické naučné stezky (naučná stezka Po lehkém opevnění Orlických hor u Olešnice v Orlických horách nebo naučná stezka Opevnění Rokytnicka). V pásmu od Olešnice až po Králíky byl totiž vybudován jeden z nejdokonalejších pevnostních systémů v Evropě.

Jednou z nejvýznamnějších vojenských památek přímo na hlavní hřebenové trase je pevnost Hanička, která patří ke stavebně nejzachovalejším objektům pohraničního opevnění u nás. V oblasti Suchého vrchu pak určitě nevynechte tvrz Boudu. Letos oba objekty slaví 80 let od zahájení výstavby.

Tajuplná místa v Orlických horách a Podorlicku – putování za příběhy i léčivou energií

Poutní místo Neratov s chrámem Nanebevzetí Panny Marie. Je to krásný kout „na konci světa“, s pohnutou historií českopolského pohraničí. Kdysi tam na pouť směřovaly kroky až čtyř tisíc věřících ročně. Prameni, vyvěrajícímu u kostela a milostné sošce Panny Marie je přisuzována zázračná moc, kostel je energetickým místem a duchovním centrem kraje. K monumentálnímu chrámu s prosklenou střechou a půdorysem kříže se váže i zajímavý příběh, spojený se stavebním mistrem C. A. Reinou, který stavěl i nedaleký kostel na Vrchní Orlici.

Dalším jedinečným místem je poutní místo Homol a kostel Sedmibolestné Panny Marie. Uchvacuje především svou polohou, která byla pečlivě zvolena v průsečíku kříže, jehož vrcholy tvoří města Rychnov nad Kněžnou, Choceň, Kostelec nad Orlicí a Ústí nad Orlicí. Unikátní jsou schody do nebe, tedy kamenné schodiště z doby pozdního baroka, které v Evropě najdete pouze v Itálii a právě na Homoli.

Skleněná střecha Kostelu v Neratově

Využijte cyklobusy, lanovky i elektrokola

Z měst v podhůří vás na hřeben vyvezou cyklobusy, které po celé destinaci dopravují turisty a cyklisty o víkendech a svátcích až do konce září. Další novinkou jsou QR kódy nalepené na autobusových zastávkách. Když je načtete, zobrazí se vám aktuální odjezdy z dané zastávky i případné zpoždění.

Celoročně jezdí po regionu také RadioBUS Turista, minibus s cyklopřívěsem, který je v provozu denně na objednávku na bezplatné lince 800 10 15 20.

Dalším letním tipem pro turisty jsou jízdy historickými vlaky, které vyjíždějí každou prázdninovou sobotu z České Třebové. Přes Ústí nad Orlicí, Letohrad a Lichkov se dostanete až do Červeného potoka a zpět. Čeká vás jízda parní lokomotivou 464.008 nebo motorovým vozem ř.850.

Romantika přímo z lanovky

V Říčkách a v Deštném můžete nasednout na lanovku. Lanovka v Říčkách vás vyveze na vrch Zakletý, který je přímo na trase hlavní hřebenovky, a je tak ideálním nástupním místem pro pěší i cyklisty. Cena jízdného je podstatně nižší než v našich nejvyšších horách. A pokud máte rádi adrenalin, využijte rodinný sjezd na speciálně upravených horských koloběžkách nebo adrenalinovou jízdu po sjezdovce na terénních tříkolkách.

V Říčkách i v Deštném je lanový park, na Bukové hoře si vyzkoušíte třeba disc golf. Dovolené na kole se vzdát nemusíte, i když už máte věk, který na zdolávání kopců nestačí. Existují přece elektrokola. Můžete si je půjčit v Deštném, Jablonném nad Orlicí nebo v Pastvinách.

autor: jsl
Spustit audio