Koblihy pečené v troubě

Snad o něco zdravější varianta…

Suroviny:

500 g hladké mouky

čtvrt litru mléka

1 žloutek

4 lžíce cukru

3-4 lžíce másla

1 vanilkový cukr

1 droždí – 42 g čerstvého nebo sáček sušeného

špetka soli

marmeláda

rum, máslo a cukr moučka na dochucení

Postup:

  1. Připravíme kvásek z trochy vlahého mléka, lžičky cukru a droždí. Sušené droždí vsypeme přímo do mouky.
  2. S dalším mlékem, žloutkem, rozpuštěným máslem, cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli zaděláme hladké těsto a necháme asi 40 minut v teple kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme, vyválíme postupně placky a z nich vykrajujeme formičkou nebo hrnkem jednotlivé koblihy.
  4. Na polovinu koleček dáme lžičkou marmeládu, přikryjeme prázdným kolečkem a dobře utěsníme spoj.
  5. Koblihy dáme na plech s pečicím papírem, ještě necháme asi čtvrthodinky kynout a pak ve středně předehřáté troubě upečeme.
  6. Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem, do kterého vmícháme lžičku rumu, necháme vychladnout a pak poprášíme cukrem moučkou.