Koblihy pečené v troubě
Snad o něco zdravější varianta…
Suroviny:
500 g hladké mouky
čtvrt litru mléka
1 žloutek
4 lžíce cukru
3-4 lžíce másla
1 vanilkový cukr
1 droždí – 42 g čerstvého nebo sáček sušeného
špetka soli
marmeláda
rum, máslo a cukr moučka na dochucení
Postup:
- Připravíme kvásek z trochy vlahého mléka, lžičky cukru a droždí. Sušené droždí vsypeme přímo do mouky.
- S dalším mlékem, žloutkem, rozpuštěným máslem, cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli zaděláme hladké těsto a necháme asi 40 minut v teple kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme, vyválíme postupně placky a z nich vykrajujeme formičkou nebo hrnkem jednotlivé koblihy.
- Na polovinu koleček dáme lžičkou marmeládu, přikryjeme prázdným kolečkem a dobře utěsníme spoj.
- Koblihy dáme na plech s pečicím papírem, ještě necháme asi čtvrthodinky kynout a pak ve středně předehřáté troubě upečeme.
- Ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem, do kterého vmícháme lžičku rumu, necháme vychladnout a pak poprášíme cukrem moučkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka