Každý šestý člověk na světě trpí určitým stupněm poruchy sluchu

Zdá se vám, že lidé okolo vás mluví nějak málo zřetelně? Že sousedé už přestali rušit noční klid pravidelnými koncerty hlasité muziky? Musíte si přidávat na hlasitosti u televize nebo rádia? I to mohou být příznaky, že se vám zhoršuje sluch.

Co s tím? „Samozřejmě vyhledat ušního lékaře, který uši prohlédne,“ radí MUDr. Vítězslav Veselý, specialista z ORL na Ústecké poliklinice. „Existuje audiografické vyšetření, kdy má pacient na uších sluchátka, do nich se pouští různě vysoké tóny, a on mačká tlačítko, pokud zvuk slyší. Na základě toho vznikne graf, vypadá to trochu jako hvězdná mapa, a podle něj může odborník určit ztrátu sluchu ať už v decibelech nebo v procentech a určí se i typ nedoslýchavosti,“ vysvětluje MUDr. Vítězslav Veselý.

Příčin poškození či ztráty sluchu může být víc. Může jít o poruchu přenosu zvuku do vnitřního ucha – například ucpání ucha mazem nebo nějakým cizím tělískem, porušený bubínek nebo vadu na kůstkách, a to se dá různými zákroky řešit. Druhý typ nedoslýchavosti – percepční – je horší, tam ubývají vláskové buňky a pro záchranu sluchu se toho mnoho dělat nedá.

„Častým problémem je také pískání v uchu – tinitus,“ pokračuje MUDr. Vítězslav Veselý. „I tady musí odborné vyšetření nejdříve určit příčinu, např. jestli je problém ve zvukovodu, nebo v bubínku. Pokud se toto vyloučí, bývá léčbě obtížná, ba takřka nemožná. Pískání v uchu obtěžuje víc v tichém prostředí a částečně to lze zmírnit třeba tím, že si před usnutím pustíme potichu rádio nebo televizi a zvolíme funkci „sleep“ – přijímač se po nastavené době sám vypne a člověk lépe usne.“

Poslechněte si celé povídání s MUDr. Vítězslavem Veselým, specialistou z ORL na Ústecké poliklinice ze záznamu. Pohodový poslech vám přejí Slávka Brádlová a Český rozhlas Sever!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.