Kavárna v lahošťském kulturním domě má po dlouhé době konečně provozovatele

30. říjen 2023 11:01

Podnikání v oblasti služeb v menších obcích nebývá výdělečné. Podle Svazu měst a obcí to souvisí s menší kupní sílou, případně s pestřejší konkurencí v okolních městech. Týká se to taky provozu obecních hospod a restaurací. Někde jejich nájemce hledají opakovaně nebo nemají příliš na výběr. Třeba v Lahošti na Teplicku, kde za 14 milionů korun opravili kulturní dům, se dlouho nedařilo najít provozovatele jeho nové kavárny.

Iveta Taušová provozuje kavárnu s výčepem v nedávno opraveném Kulturním domě od srpna. Zajistí také občerstvení – třeba při obecních plesech a dalších akcích. Pořádá ale i vlastní akce – první dětskou zábavu už má za sebou. „Halloween, maškarní – návštěvnost byla veliká, tak jsme byli rádi,“ konstatuje.

V létě se na venkovní terase zastavili cyklisté nebo výletníci, jinak si podle Ivety Taušové, která má zkušenost s provozem městské cukrárny, lidé na vesnickou kavárnu teprve zvykají. „Když jsou akce, lidé rádi přijdou a je to dobrý. Když nejsou akce, tak chodí méně. Samozřejmě jsme na začátku, musí se to naučit, tak je asi zbytečné to hodnotit po třech měsících,“ dodává Taušová.

„My jsme chtěli něco jiného než další hospodu – ta už tu jedna funguje,“ shrnuje místostarosta Milan Fábera z uskupení Občané pro Lahošť.

Najít nájemce kavárny ale nebylo snadné. „Nejdřív byl zájem velký, pak ale začali potenciální nájemci couvat – například proto, že sem měli problém sehnat lidi, kteří by v kavárně pracovali. Nakonec se nám přihlásila jen jediná paní,“ dodává starostka Radka Marková, také z Občanů pro Lahošť.

Podobnou zkušenost teď mají ve Rtyni nad Bílinou s nájemcem obecní restaurace. Podle nezávislého místostarosty Marka Buly se přihlásili dva zájemci. V Krupce, kde hledají nájemce hradní restaurace, musejí výběrové řízení opakovat.

Spustit audio