Katka a Miro Žbirkovi

23. prosinec 2009

Ve středu 23. prosince jste mohli slyšet rozhovor s manželi Žbirkovými, jak jinak než o Vánocích... jak je slaví u nich doma.

0:00
/
0:00

Celé povídání si můžete poslechnout z přiloženého audiozáznamu. Příjemný poslech!

Níže naleznete také přepis celého rozhovoru...

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever, předvánoční čas a máme dnes hosty dva. Můžete je brát jako takový předvánoční dárek a teď nevím, jestli se nedopustím nějaké jazykové chyby, ale zkusím to. Jsou tu se mnou u mikrofonu "manželia Žbirkovci", dobrý den.

Kateřina Žbirková, manželka zpěváka Miroslava Žbirky: Dobrý den.

Miroslav Žbirka, zpěvák: Dobrý den. A já podotýkám, že se nejedná o nový duet.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ale nikdy neříkej nikdy, se také říká. Tak opravdu u mikrofonu Českého rozhlasu Sever si s vámi dnes budou povídat Kateřina ... Katka Žbirková a "Meky" Žbirka a samozřejmě, že zaznějí i písničky.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Společnost vám dělá Český rozhlas Sever, společnost vám dnes dělají manželé Žbirkovi. Řekla jsem, že jsme v čase předvánočním. No, je opravdu už jenom vlastně pár hodin do svátků vánočních a mne by zajímalo, jak je to u vás doma. Většinou to bývá tak, že manželství se nakombinují zvyky z obou dosavadních rodin. U "Mekyho" je to ještě komplikovanější, protože tam je ta anglo-slovenská tradice, u Katky tedy úplně česká. Takže, jak vypadají ty Vánoce u vás?

Kateřina Žbirková: Tak "Meky" se samozřejmě snažil prosadit ten model, že by dostával dárky jak 24., podle českých tradic a tak 25. ráno znovu podle anglický tradice, ale nějak mu to neprošlo, takže většinou my slavíme svátky v Praze u mých rodičů, to znamená podle těch českých tradic a stejně tak na ty vánoční svátky potom jsme pozvaní k mojí mamince, která je ohromná kuchařka, je z jižních Čech, takže taková ta klasická česká kuchyně, tam všechno nastoupí, a potom většinou se přesouváme každý rok buď do Tater, což je takový náš pravidelný zvyk, na lyžování, kde strávíme i Silvestra, ale loni jsme to porušili, byli jsme v Londýně, protože tam má právě "Meky" příbuzný, má tam strýce Davida a tak jsme byli v Londýně trošku s ním se potěšit. Tam jsme tak jako okusili tu vánoční atmosféru Anglie, ale takový to gró, teda ten Štědrý večer, tak to máme podle tradic nebo i slovenských, protože tam se to moc neliší.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak já, jak na to koukám, Katka by byla i docela dobrý tiskový mluvčí, protože na vás jaksi nevyzbylo, ale zaujala mne tam ta zmínka o tom, že vy byste hlasoval pro kombinaci tradic s dárky jak 24., tak 25. Já myslím, že jste mohli ale Katku přehlasovat v rodině, protože děti, Linda a David, by určitě byly s vámi.

Miroslav Žbirka, zpěvák: No, jistě, ale nechtěl jsem být takový neférový, takže jsem se přizpůsobil a jednak samozřejmě, že dostat dvakrát dárky, to by bylo jako trošku už asi zatěžující. Stačí to, stačí to jedenkrát. Já jsem se uskromnil v té věci. To nepřinášejí dárky, to je něco úplně jiné, to je běžný ruch tady v okolí. Ale chci říci, že ty rozdíly opravdu mezi českými a slovenskými Vánocemi nejsou velké. Domnívám se, OK, myslím si, že na Slovensku, kapustnice a takovéto věci, ale ta kuchyně, která nás čeká na Vánoce, to je něco, na co já se chystám minimálně půl roku a vždycky, když mám chvíli času, tak si takzvaně popovídám se svým žlučníkem, aby byl v pohodě a dávám si pouze rohlík se šunkou a jsem velmi disciplinovaný, žádné kávy, ani nic, žádný alkohol, protože vím, že na Vánoce musí být ten žlučník ve formě a on potom dostane takovou čtyřdenní zátěž, je to takové ... úplně všechno je dovolené, je to úplně nádherné a cukroví ještě, jak se tady říká, všechno k tomu a tak dále, a potom zase se z toho vzpamatovávám, takže já se na to už nyní chystám, připravuji se, rozcvičuji se a tak.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, na druhou stranu, někteří říkají, že právě ten žlučník se musí trénovat průběžně, aby potom tu klasickou trojkombinaci štědrovečerní českou vydržel.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Společnost vám dělá Český rozhlas Sever, společnost vám dnes dělají manželé Žbirkovi - Katka a "Meky". Tak já vím, že před Šťědrým dnem by se ty dárky neměly prozrazovat. Nebudu se tedy ptát na konkrétní dárečky, koho čím oblažíte, potěšíte, spíš na to, jestli jsou to dárky opravdu velké, anebo spíš takové ty dárečky od srdce k srdci, které mohou být třeba za pětikorunu?

Kateřina Žbirková: Tak myslím si, že se snažíme vždycky něco vymyslet, že může to být velké a může to být zase právě skoro za nic, ale může to být něco srdečního, nějaká srdeční záležitost. Já třeba, co si pamatuju, co jsem tak jako "Mekymu" vyrazila dech jednou s dárkem, ale to byl narozeninový dárek, tak to bylo, když jsem mu jela koupit do Londýna podpisy některých členů Beatles, které mu chyběly. Takže pokaždý se snažím něco takovýho vymyslet, ale není to vždycky jednoduchý.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, vymyslet dobrý dárek, aby opravdu potěšil, to je vážně jedna z nejtěžších věcí na světě. No a "Meky", vy, jak to máte? Taky zkoumáte, nebo vyzvete kompletně rodinu, že už by bylo na čase napsat dopis Ježíškovi?

Miroslav Žbirka, zpěvák: No, já to mám tak, že musí to být takový dárek, který se dá sehnat 23. prosince, ono většinou je to tak, že si vytyčím už někdy v augustu, v srpnu, že musím myslet tento rok na Vánoce tak, že připravit se včas, a potom si to odložit a tak dále. Tyto plány pravidelně končí v jakýchsi troskách úplně jinde, jaksi mi to nějak legitimně nevyjde, a potom začíná taková ta panika i v rámci toho nápadu a zjišťuji, že nikdy nejsem sám, že, když vyrazím potom na poslední chvíli, tak si máváme s kolegy: "Ahoj, i ty, ahoj, i ja, ale chvátám, já vím, já také, čau ...," takže aspoň takovouto útěchu mám, když vidím, jak okolo mne letí David Koller s nějakou taškou anebo něco, že to nejsem ..., nejsem v tom sám. Ale podívejte se, já se domnívám, že jednoho dne to přijde se na to úplně tak seriozně, že spojím tu věc toho momentu překvapení, který si myslím, že by určité dárky měly mít, že ..., aby to nebylo něco, co je automatický předpokládaným dárkem, takže určitý moment překvapení by tam měl být a zároveň by se to nemělo shánět 23. prosince, jak jsem už řekl. Takže domnívám se, že tento rok je to v pořádku. Podařilo se.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak určitě příští rok to bude ještě lepší, až to bude úplně ze všeho nejlepší. Katka se tady zmínila o podpisech Beatles. Tak to při vaší obecně a všeobecně známé lásce, úctě a obdivu k téhle skupině. To musel být dárek s velkým "D". To se asi těžko už přebije, nebo vzpomenete na něco, co vám udělalo skoro stejně velkou radost a teď třeba myslím na dárky od dětí, protože ty někdy vezmou za to srdce opravdu hodně.

Miroslav Žbirka, zpěvák: No, vy jste nyní uvedli příklad, který se těžko přebíjí. To vám řeknu upřímně. S těmito podpisy to začalo tak, že na album Seržanta Peppera se mi podepsal osobně Paul McCartney a osobně mi ho daroval, kde to mám i napsané, že "Mirovi věnuje ...", tak to si myslím, že to bylo něco, s čím jsem v životě nepočítal, že se odehraje a k touto podpisu potom Katka přišla s tímto, abych to nazval heavymetalovým řešením, že naráz mi darovala tři chybějící podpisy. Je to kniha Johna Lennona, jeho první kniha, kterou vydal In His Own Write, kde jsem dostal dva podpisy Johna Lennona a ještě tam byl připojen i George Harrison, který se tam připojil, myslím, je to tam napsané "my to John Harrison", ... a potom na jedné pohlednici, jak se tady v Čechách říká, pohledu, jsem dostal Ringa. Takže já mám kompletně jejich podpis a toho si velmi cením a v této chvíli mne nenapadá žádný jiný nějaký příklad, co by to mohlo přebít. Tak samozřejmě, že ještě jsou tady lidé, jako Ludwig van Beethoven nebo Wolfgang Amadeus Mozart nebo William Shakespeare nebo osobně Hamlet, ... ale, víte, co by byl krásný dárek, kdyby ..., ano ... můj oblíbený dobrý Voják Švejk nebo Jaroslav Hašek nebo takoví lidé. Všechno možné by se ještě mohlo stát, ale to už je minulost, s kterou se nedá počítat, takže to je v takových oblastech snů, ale domnívám se, že Katka má vždy takovou invenci, že vždy najde ještě něco, co mne překvapí a potěší, takže se nebojím, že v budoucnosti bych žádný takový dárek už nedostal, který by mi vyrazil dech.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak Katka tady pozorně poslouchala. Máte několik tipů za sebou naskládaných. Můžete volit. No a my si teď zvolíme jednu písničku, která tomuto času opravdu sluší.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: K času vánočnímu, předvánočnímu patří muzika, patří písničky, patří koledy, ale na druhou stranu, já si myslím, že zpěvák, když má volno a předpokládám, že "Meky" Žbirka letos volno na Vánoce mít bude, protože máte za sebou dlouhé turné, od září vlastně až do skoro konce listopadu, tak možná, že jste rád, že trošku od té muziky, od toho zpívání si můžete odpočinout, anebo je to tak, že opravdu se sejdete kolem stromečku a už jedou koledy a Jingle Bellss a co já vím?

Miroslav Žbirka, zpěvák: Víte, koledy, to je u nás taková zvláštní věc, protože v tomto smyslu byla vždy zvláštní Linda, která byla schopna si objevit CD s koledami například v září a já jsem potom těžko vysvětloval přátelům, kteří náhodou k nám přišli, proč u nás 23. září znějí koledy a Linda si je zpívala. Takže já jsem jí potom postupně vysvětloval, že to je fajn, že hezky je zpívá, ale že koledy patří k určitému období, že ..., že to je trošku překvapivé, když zaznějí například v létě anebo tak. Tak myslím, že se mi to už podařilo Lindě vysvětlit, takže tím pádem ty koledy u nás znějí tehdy, když mají a tehdy mi to dobře padne. Musíte si také uvědomit, že u mne jsou ty koledy spojené s něčím, jakýmsi typem dovzdělávání se, že já jsem ten repertoár, který v Čechách a na Moravě zaznívá v době Vánoc, až tak důvěrně nepoznal, protože samozřejmě jsem vyrůstal na Slovensku, respektive máma měla nějaké vánoční písničky a bylo to trochu jiné, takže pro mne to bylo jakési seznámení se s takovým bohatým repertoárem "nesem vám noviny, poslouchejte ...", pro mne to bylo nové, víte a má to pro mne takové jakési kouzlo, že to nemá oposlouchané, rozumíte, že mne tam ještě stále je možné překvapit nějakou skladbou, i když je to po té Lindině masáži dost složité, protože my máme několik těch CD, na kterých je množství těch koled, takže jsem se s nimi v podstatě dost podrobně seznámil i v průběhu roku.

Slávka Brádlová, moderátorka: Na druhou stranu, když obchodní dům Héros může rozjet vánoční kampaň v srpnu, proč by Linda nemohla poslouchat koledy v září. Katko, já vlastně ani nevím, jestli vy jste muzikální, jestli zpíváte, nebo jestli to necháváte doma na odbornicích. Linda schopnost zpěvu prokázala, syn David určitě muzikální je, protože bubeník, ten to musí cítit nejenom hlasem, ale, řekla bych, celým tělem.

Kateřina Žbirková: Já jsem taková černá ovce rodiny v tomhle případě, protože já nemám se zpíváním vůbec nic společného. V podstatě, ne, že bych neměla hudební sluch, já nezpívám právě proto, že se slyším, že zpívám falešně, jo. Takže já jako poznám, když někdo neladí úplně přesně, jako poznám, kde to skřípe a tak dále, a právě proto asi mám takovej přirozenej ostych nějak, protože si myslím, že to není dokonalý. Takže jako samozřejmě, když byly děti malý, tak jsem jim zpívala klasicky nějak jako před spaním a tak, ale, ale to nepočítám nějakej zpěv.

Slávka Brádlová, moderátorka: Já moc děkuji za váš čas, za příjemné povídání. Doufám, že posluchačům Českého rozhlasu Sever s vámi bylo stejně dobře jako mně a snad na závěr, protože v předvánočním čase se to sluší, ale nejenom proto, že se to sluší, ale, protože chci, chci vám popřát hodně zdraví do nového roku, chci vám popřát hodně radosti ze života a zajímalo by mne, co vy byste popřáli našim posluchačům?

Kateřina Žbirková: Já myslím, že to vaše přání nemá chybu, tak myslím, že každý by si zasloužil, aby měl hodně zdraví hlavně, a potom aby byl nějak tak spokojený se svým životem.

Miroslav Žbirka, zpěvák: Já se připojuji a chci říci ještě jednu takovou věc, když jste vícekrát zmínili kouzelné slovo "sever", já si pamatuji, že my jsme jako chlapci ve škole ještě kdysi měli takový slang v Bratislavě a nevím, zda to ještě stále trvá, protože jsem se tomu nějak nevěnoval, že ten, kdo byl označený za toho, kdo se vyzná a rozumí věci a je v pohodě, tak tomu se říkalo, že ví, "kde je sever", takže mně ..., když mluvíte o tom severu a že jsme tam nyní měli pár koncertů, tak toto bych chtěl říci, že všem těm, kdo nás poslouchají na severu a vědí přesně, "kde je sever", přeji všechno nejlepší do nového roku aj roku ...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.