Kateřina Perknerová: Minely do státního soukolí

17. únor 2022

Každý občan si přeje, aby jeho stát byl efektivní, uživatelsky vstřícný, korupce prostý a pokud možno levný. V často obdivované Skandinávii se daří pravicovým i levicovým vládám dosahovat především prvních tří požadavků, ne tak čtvrtého. Kvalita se za nízkou cenu pořídit většinou nedá. Přesto lze udělat mnoho kroků, aby obyvatelstvo České republiky jaksi z principu nenadávalo na ty nahoře, ať už ve Strakově akademii či na Pražském hradě sedí kdokoliv.

Stačí se ohlédnout za několika posledními dny. Žhavým tématem je pandemická novela. Předpis, který kabinet Petra Fialy (ODS) sesmolil úplně zbytečně, navíc v tak tristní podobě, že mu ho vlastní senátoři hodili na hlavu.

Čtěte také

Možná i proto, že se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) při obhajobě své předlohy neoddával intenzivní debatě, nýbrž virtuálnímu karbanu.

Ještě víc mu lze vyčítat, že ji nestáhl úplně. Omikron pomalu mizí, nemocnice nejsou zahlceny, vakcín je přehršel. K čemu tedy špatně sepsaná norma, která má stejně skončit posledního listopadu? Daleko rozumnější by bylo připravit kvalitní krizový zákon.

Bohužel místo klidné a racionální domluvy okamurovci dělají dusno a povzbuzují svými obstrukcemi dav k hysterii a jednání za hranou.

Rozhodla-li se ovšem pětikoalice svoji covidovou novelu prosadit, měla si odpustit hrátky s jednacím řádem a podstoupit výlevy poslanců SPD. Nebo předložit jeho změnu. Do toho se jí logicky moc nechce, neboť ví, že za čtyři roky může v opozičních lavicích zase sedět ona.

Nad síly Marka Prchala

Když se bude chovat jako v Plzeňském kraji, ocitne se v nich možná i dříve. Tam se Piráti se Starosty rozkmotřili kvůli kmotrovi Romanu Jurečkovi s ODS a TOP 09. A vlezli do chomoutu s ANO. Představitelé vyšoupnuté ODS hovoří o pirátské touze po hejtmanském řetězu, vítězové zase o návratu ke starým pořádkům.

Nic pěkného to směrem ke komunálním volbám nevěstí. Zároveň to podporuje dohady, že pětikoalice ne a ne najít vhodného prezidentského kandidáta. Pomalu se možná smiřuje s tím, že na Hradě usedne Andrej Babiš (ANO).

Čtěte také

Tiché dohody by mohlo být dosaženo za předpokladu, že šéf ANO poněkud otupí svoje ostří vůči Fialově vládě, která se podle něj chová asociálně a amatérsky, především ve vztahu k rozpočtu. Pravdu má, že většina škrtů Zbyňka Stanjury (ODS) je jen odloženou spotřebou. Miliardy na armádní zakázky, zvýšení plateb za státní pojištěnce, dopravní investice nebo platy učitelů se stejně za rok budou muset najít.

O tom určitě co nevidět uslyšíme při projednávání návrhu státního rozpočtu. Na druhou stranu je absurdní, že jeho hlavní kritičkou bude exministryně financí Alena Schillerová (ANO). Politička, která neváhala rozfofrovat dva miliony ze státní kasy za stovky svých fotek a videí. A ještě k tomu tvrdit, že šlo o propagaci rezortu. Přičemž vysvětlit souvislost mezi kontrolním hlášením DPH a pávem by bylo i nad síly Marka Prchala.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Koneckonců ani se moc nesnažil, protože sám Babiš vášeň Aleny Schillerové pro sebeprezentaci odsoudil. Avšak to je málo, pokud hnutí ANO nebo sama šéfka jeho poslaneckého klubu utracené peníze za platy kameramana a fotografa nevrátí do státní kasy.

Takto pojímaný erár totiž nikdy nemůže být tím státem, o němž všichni občané sní.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio