Karel Vrdlovec – jednooký válečný hrdina a špión, rodák z Českého Dubu

29. leden 2024

Francie mu udělila válečný kříž a Anglie Řád britského impéria. Muž s páskou přes oko Karel Vrdlovec prokázal v bojích proti wehrmachtu takovou statečnost, že si toho všimli i nacisté.

Narodil se v roce 1914 v Českém Dubu. Vystudoval měšťanku a stal se obchodním příručím. Později absolvoval vojenskou akademii a po obsazení Československa nacisty uprchl do Francie. Tam se poprvé vyznamenal v ústupových bojích.

Dunkerque 1944-45 (zleva Josef Hercz, Prchala, Vrdlovec, Gabriel)

Poté byl evakuován do Anglie, kde sloužil u výcvikové roty. Při výcviku hodu granátem přišel o oko. Po vzniku Československé samostatné obrněné brigády se stal velitelem 2. roty Motopraporu – s touto jednotkou bojoval od října 1944 do května 1945 u Dunkerque. Několikrát se tu vyznamenal obrovským nasazením a hrdinstvím.

Později se stal specialistou na průzkumnou činnost. Němcům škodil tak, že se zajatců ptali, kdo že je ten voják s černou páskou.

Po válce v armádě zůstal. Do roku 1948 působil na Vysoké škole válečné v Praze. Když po únorovém puči správně pochopil, že mu jako odpůrci komunismu a manželi Angličanky hrozí nebezpečí, zběhl do Anglie.

V nově ustanoveném Československém zpravodajském úřadu, který spadal pod tajnou službu MI6, se stal vedoucím defenzivního odboru, jenž měl na starost kontrašpionáž.

Karel Vrdlovec zemřel v Londýně v roce 2003.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.