Karel May, talentovaný spisovatel, fantasta a drobný delikvent

Slavný spisovatel Karel May se sice narodil 25. února 1842 v Sasku, v Ústeckém a Libereckém kraji ale zanechal nesmazatelnou stopu. Kromě té tvůrčí bohužel i kriminální.

Karel May byl nadaným žákem – po absolvování učitelského semináře nastoupil jako pomocný učitel v německém Glauchau. Zde byl ale obviněn z údajné krádeže hodinek a zakázali mu vykonávat učitelské povolání.

Ocitl se tak na mizině a někde tady začaly jeho psychické problémy spojené s drobnými delikty, které by dnes byly spíše přestupky než trestnými činy.

Šlo třeba o krádež několika kusů šatstva, biliárových koulí nebo zabavení tolarů a stříbrných mincí v převleku policisty. Karel May za to ale tehdy fasoval mnohaleté tresty a uvězněn byl i v severočeském Cvikově.

My si ho ale hlavně pamatujeme kvůli romanticko-dobrodružným románům o hodných indiánech a zlých bledých tvářích. Napsal desítky knih, román Vánoce dokonce v budově bývalé ústecké restaurace Srdíčko, kde bydlel. Koncem 19. století mu romány přinesly obrovskou slávu.

Na přednáškách fantazíroval o tom, že své příběhy osobně zažil a dokonce se vydával za samotného Old Shatterhanda. Závistiví kritici Karla Maye pak začali ve velkém zveřejňovat informace o jeho kriminální minulosti a udělali z něj většího padoucha, než jakým ve skutečnosti byl.

Karel May odešel do věčných lovišť 30. března 1912. Jeho zfilmované romány dodnes slouží jako úchvatné vzpomínky na naše navždy ztracené dětství.

autor: Milan Knotek
Spustit audio