Karel Kramář – první předseda československé vlády, rodák z Vysokého nad Jizerou

16. březen 2023

Jméno Karla Kramáře, který se narodil v roce 1860 v severočeské Vysoké nad Jizerou, obsahuje každá učebnice dějepisu. V listopadu 1918 se totiž stal prvním předsedou československé vlády. Jako politik dvakrát těsně unikl smrti. Štěstí měl už po narození, protože z pěti dětí svých rodičů přežil jenom on.

Karel Kramář pocházel z bohaté rodiny a celé mládí se pilně připravoval na politickou kariéru. Získal titul doktora práv a studoval na několika evropských univerzitách. Společně s Masarykem a Kaizlem založil tzv. realistické hnutí a už ve 30 letech seděl v poslanecké lavici Říšského parlamentu.

Po vypuknutí 1. světové války se Kramář postavil do prvních řad domácího odboje a společně s Rašínem a dalšími politiky byl odsouzen k trestu smrti za velezradu. Císař František Josef I. ale na smrtelné posteli už popravu podepsat nestačil a Kramář nakonec vyvázl s 20 lety žaláře. Nový císař Karel I. mu ale brzy udělil amnestii.

Do Prahy se Kramář vrátil jako hrdina a premiérský post v nové samostatné republice si zasloužil. Už po necelých dvou měsících ve funkci přežil bez úhony atentát. Na Pražském hradě na něj dvakrát vystřelil 17letý komunista Alois Šťastný.

Jako předseda vlády působil Karel Kramář jen tři čtvrtě roku, protože jeho kabinet padl po obecních volbách. Propagátor slovanské vzájemnosti byl potom až do své smrti v roce 1937 poslancem Národního shromáždění.

Honosná vila, kterou si nechal před 1. světovou válkou v Praze postavit, je od roku 1998 oficiální rezidencí českých premiérů.

autor: Milan Knotek
Spustit audio