Kapr pod jablky
Suroviny: 2 porce kapra, 2 jablka (raději kyselejší), 2 papriky, 2 plátky anglické slaniny, lžíce másla, citronová šťáva, sůl, celý pepř, nové koření a bobkový list.
Postup: Porce kapra opláchneme, osušíme, posolíme a pokapeme citronem a vložíme do zapékací mísy na plátky slaniny. Svrchu kapra zakryjeme na nudličky nakrájenými paprikami a na plátky nakrájenými jablky, přidáme koření a povrch ještě poklademe vločkami másla. Zakryjeme víkem a pečeme zhruba 30 minut, občas přelijeme šťávou, a pokud je jí málo, přidáme trošku horké vody. Příloha – brambory, bramborová kaše.
Dobrou chuť vám přeje Jaroslav Novák a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.