Kapr na talíři a recepty na jeho přípravu očima mluvčího severočeských rybářů
S mluvčím severočeských rybářů Janem Skalským si povídáme především o štědrovečerním kaprovi. Ohlédneme se ale také za končícím rokem, podíváme se k sádkám v Chabařovicích, a povíme si, co rybáře čeká v roce 2025.
Kapr na talíři je o Vánocích stále českou klasikou, i když v poslední době mu trochu konkuruje amur.
Jan Skalský i poradí, jak kapra co nejlépe zbavit šupin, pokud už při nákupu nevolíme raději kapra-lysce.
Dozvíte se také vychytávku, jak vyzrát na ty nepříjemné malé kostičky ve tvaru ypsilon. Jestli pro kuchyňskou úpravu zvolíte kapra filetovaného nebo „podkovičky“, záleží jen na vás.
Připomeneme vám také, že vedle kapra smaženého jsou i jiné tradiční úpravy – kapr na černo nebo na modro a do obliby se vrací i rybí polévka.
Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se víc. Přejeme vám pohodový poslech.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.