Kapr na talíři a recepty na jeho přípravu očima mluvčího severočeských rybářů
S mluvčím severočeských rybářů Janem Skalským si povídáme především o štědrovečerním kaprovi. Ohlédneme se ale také za končícím rokem, podíváme se k sádkám v Chabařovicích, a povíme si, co rybáře čeká v roce 2025.
Kapr na talíři je o Vánocích stále českou klasikou, i když v poslední době mu trochu konkuruje amur.
Jan Skalský i poradí, jak kapra co nejlépe zbavit šupin, pokud už při nákupu nevolíme raději kapra-lysce.
Dozvíte se také vychytávku, jak vyzrát na ty nepříjemné malé kostičky ve tvaru ypsilon. Jestli pro kuchyňskou úpravu zvolíte kapra filetovaného nebo „podkovičky“, záleží jen na vás.
Připomeneme vám také, že vedle kapra smaženého jsou i jiné tradiční úpravy – kapr na černo nebo na modro a do obliby se vrací i rybí polévka.
Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se víc. Přejeme vám pohodový poslech.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.