Kamil Soukup - vedoucí oddělení cestovního ruchu města Litoměřice

Ve středu 11. března do našeho studia zavíral Kamil Soukup, vedoucí oddělení cestovního ruchu města Litoměřice. Povídali jsme si třeba o tom, jak se město připravuje na konferenci o regionálním cestovním ruchu, akci, která se uskuteční v rámci českého předsednictví EU, se v Litoměřicích odehraje 26-27. března.

0:00
/
0:00

Eva Bucharová, moderátorka: Máme tady středu a krátce po desáté hodině přichází Slávka Brádlová. Ahoj, Slávko.

Slávka Brádlová, redaktorka: Hezký den tobě i posluchačům.

Eva Bucharová, moderátorka: Tak dnes budeme, když jsem se tak dívala do našeho programu, s naším hostem cestovat.

Slávka Brádlová, redaktorka: No, já bych to viděla spíš tak, že naopak pevně zasedneme a budeme o cestování mluvit. Ta sezóna už je na spadnutí a tady v severních Čechách máme opravdu spoustu míst, kde se dá cestovat.

Eva Bucharová, moderátorka: Souhlasím, hm.

Slávka Brádlová, redaktorka: A protože tím hostem je Kamil Soukup z Centra cestovního ruchu v Litoměřicích, tak hádej, čemu se budeme věnovat? Máš za jedna - Českému středohoří zejména.

Eva Bucharová, moderátorka: Ani jsem se nestačila nadechnout a už mám jedničku. Výborně. Takže já přeju hezký poslech vám všem a samozřejmě cestování po Českém středohoří mám moc ráda, takže budu taky pozorně poslouchat.

Slávka Brádlová, redaktorka: Čtvrt na jedenáct všední den, pro vysílání Českého rozhlasu Sever to znamená, že máme hosta, jako vždy, zajímavého, o tom žádná, jak se říká a bude to zajímat zejména ty, kteří mají rádi přírodu, rádi se někam podívají, možná i rádi udělají něco pro druhé. Tak uvidíme. Tím hostem je Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: . Pěkný den.

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Dobrý den.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tak když centrum cestovního ruchu a když Litoměřice, tak určitě České středohoří. Povězte mi, zkuste jednou větou, může být rozvitá, proč by vůbec turista měl do Českého středohoří jet?

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Protože krajina Českého středohoří je neopakovatelná, dokonce z Francie sem jezdí umělci malovat, protože ve Francii takovou krajinu těžko hledají a my o tom vůbec nevíme. A to je právě úkolem mým, abych tuto krajinu přiblížil, a proto taky děláme, co můžeme.

Slávka Brádlová, redaktorka: Děláte, co můžete a krom všeho jiného děláte i velikou konferenci, která se bude odehrávat na konci března. O té, respektive o jejím programu, si také něco řekneme, no a jestliže jsem řekla, proč by měl turista do Českého středohoří jet, tak on tam může přijet autem, může přijet na kole, on tam může přijít pěšky, může přijet vlakem a může dokonce i připlout. Teď se ale ptám našeho hosta ve vysílání Českého rozhlasu Sever Kamila Soukupa, ředitele Centra cestovního ruchu v Litoměřicích, měl jste rád a máte rád České středohoří?

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Měl jsem rád, mám rád, musím říct, že původně jsem měl rád Šumavu, protože pocházím ze Šumavy, ale opravdu teď nedám na České středohoří dopustit, protože panoramata, která se tam objevují, a to, že během pěti minut jsem v krajině, kde nevidím továrnu, přestože ty továrny jsou okolo, kde nevidím dráty, kde je naprostý klid a jedinečná příroda, protože ta se opravdu neopakuje, tak ta krajina mne prostě vzala.

Slávka Brádlová, redaktorka: No a vzala vás natolik, že se tomu věnujete, dá se říct, profesionálně. Pojďme teď k té asi největší akci, která vás čeká v nejbližších dnech v závěru března - konference, která má sice anglický název, ale řekla bych, že je i Čechům dobře srozumitelný.

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Konference se jmenuje "Stop & Stay". Ten překlad je takový, takový ne středočeský, takový "Přijďte pobejt". V podstatě to může být myšleno tím "poutníku, zastav se na své cestě někam a zůstaň tady aspoň chviličku, protože když se rozhlídneš, tak tady nakonec zůstaneš dýl". Ono stojí za to se prostě zastavit, stop a zůstat, takže "stay", takhle to je, protože naše konference měla ambice, aby pozvala i moderátory nebo přednášející ze zahraničí tak, aby to bylo srozumitelný úplně všem a já si myslím, že dneska angličtina je čím dál tím víc srozumitelná všem lidem.

Slávka Brádlová, redaktorka: Pro naše děti už žádný problém. Pojďme k tomu programu, skoro, když jsem se do něj podívala, tak jsem zaváhala, jestli se to dá stihnout ve dvou dnech, jak máte naplánováno.

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: No, to je samozřejmě problém. My jsme chtěli tu konferenci udělat jednodušší, ale náš konzultační tým, který se skládá z našich partnerů, s kterými máme smlouvu. Já nevím, jestli můžu vyjmenovat, je to třeba ...

Slávka Brádlová, redaktorka: Bude to dlouhý telefonní seznam?

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Ne, ne, ne. Je to Státní agentura pro cestovní ruch CzechTourism, je to Asociace hotelů, restaurací České republiky, je to Správa Chráněné krajinné oblasti České středohoří, já jenom, abych na někoho nezapomněl, je to například i Integrovaná střední škola pro turismus v Litoměřicích, je to Nadace Partnerství, která se stará o cyklostezky a já jsem teď určitě na někoho zapomněl a nevzpomenu si.

Slávka Brádlová, redaktorka: On vám to určitě promine, protože podílet se na zajímavém a dobrém díle, to stojí za to už samo o sobě. Ostatně máte, řekla bych, podporu i z nejvyšších míst.

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Ta podpora nás velmi potěšila, protože máme oficiální záštitu od pana místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, pana Saši Vondry, máme záštitu od hejtmanky Ústeckého kraje, paní Jany Vaňhové, máme záštitu samozřejmě že od našeho starosty, pana Ladislava Chlupáče z Litoměřic a mimo jiné máme záštitu od ministra pro místní rozvoj České republiky. Tak opravdu je vidět, že ten zájem ze všech míst je velký.

Slávka Brádlová, redaktorka: České středohoří si to zaslouží, protože je to region, který má, jak se říká, veliký potenciál v oboru cestovního ruchu a možná by ale stálo za to, alespoň tak telegraficky vyjmenovat jednotlivé body, aby posluchači věděli, čím se vlastně konference bude zabývat. Co budete prezentovat?

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Strašně rád. My jsme rozdělili konferenci do několika bloků. Já ty bloky teď představím jenom jakousi anotací, jak se jmenují. Je to blok lodní dopravy, je to blok marketingu v cestovním ruchu, je to blok o regionální turistice, je to blok moderních audiovizuálních prostředků v cestovním ruchu a blok cykloturistiky.

Slávka Brádlová, redaktorka: A na jeden z těch bloků se podíváme hned po písničce.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tak tak, "když si báječnou ženskou vezme báječnej chlap", mohou se vydat na svatební cestu třeba na lodi a třeba do Českého středohoří. To by se dnešnímu hostu ve vysílání Českého rozhlasu Sever Kamilu Soukupovi, řediteli Centra cestovního ruchu v Litoměřicích, asi líbilo.

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Líbilo by se mi to velmi a není to samozřejmě jenom pro svatební cestu, je to úplně pro všechny. Pohled z vody je minimálně stejně krásný jako pohled ze hřbetu koně, jak se říká, že to je nejkrásnější pohled. Je potřeba si to vyzkoušet, protože najednou zjistíte, že za prvé plujete v naprostém klidu a zjistíte, že je to jiné než ze silnice, že vidíte ta panoramata, která jsou v okolí, je to úplně nový zážitek, můžete zkombinovat tu lodní dopravu a svoji cestu s pěší túrou, s cykloturistickou, můžete sednout na vlak, vrátit se nazpátek, odkud jste vyjeli. Těch možností je spoustu. Teď dokonce jsme udělali spojení výletním vláčkem, který u nás jezdí v Litoměřicích, bude jezdit i jako městská hromadná doprava a jakási alternativa, jezdí na jezero do Píšťan a bere návštěvníky nebo pasažéry z lodi zpátky do Litoměřic. Takže ten servis okolo lodní dopravy začíná být úplný.

Slávka Brádlová, redaktorka: K tomu servisu pro turisty se ještě dostaneme. Lodní dopravu, pamětníci asi vzpomínají, že kdysi to fungovalo, pak léta letoucí ne, pak to byla třeba jednorázová záležitost, tak trošku jsme závistivě koukali po německých lodích, které dojížděly až do Ústí, takže vy už to máte vyzkoušené a víte, že to funguje za tu loňskou sezónu?

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Já si myslím, že ta loňská sezóna ukázala, že tady je budoucnost. Já se přiznám teď, že ten nápad s rozjetím tý lodní dopravy nebyl můj. Já jsem k tomu přispěl skromným dílem a bylo to v hlavách našeho pana starosty Chlupáče a místostarosty Tvrdíka a teprve s mým nástupem do pozice na cestovním ruchu minulý rok se nám vlastně podařilo rozjet tu lodní dopravu. A první rok podle informací od provozovatele jsme převezli kolem 18ti tisíc pasažérů, a to je jako návštěvnost některých hradů a zámků, a to já si myslím, že první rok je velmi úspěšný.

Slávka Brádlová, redaktorka: Až se to mezi lidmi možná více rozkřikne. Já jsem dokonce viděla něco jako jízdní řád, takže člověk si opravdu i tu cestu může naplánovat a může počítat s tím, že ta loď opravdu tam bude?

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: To totiž byla podmínka od začátku, já tvrdím, to je taková zkratka jak na vojně, VOLD - veřejná osobní lodní doprava podle jízdního řádu. Protože já tvrdím, že to si člověk doma vystřihne, přilepí si to na ledničku magnetem, a pak si to může naplánovat a řekne si: "Já tam pojedu vlakem, autem, dojedu tam na kole, protože dostupnosti dneska jsou a vím, že mi pojede v devět hodin loď, a to je pro mne jistota a to pojede ... a že pojede v jakýmkoli počasí." A to je právě ten problém vlastně, co jsme museli překonat, protože jezdit za jakýhokoli počasí je sice hezký, ale kdo to zaplatí? Tak my jsme se rozhodli, že provozovateli lodní dopravy, že mu pomůžeme finančně, že mu zadotujeme část jeho nákladů a za to budeme chtít, aby nám pokryl sezónu v podstatě, tu turistickou, kdy se otevírají a zavírají památky.

Slávka Brádlová, redaktorka: Takže to je, jestli dobře počítám, duben až září, konec září?

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Duben až říjen.

Slávka Brádlová, redaktorka: Duben až říjen. Tak, vida, od dubna do října můžete Českým středohořím i proplout. Mimochodem, mluvil jste o těch cykloturistech. Znamená to, že si může kolo vzít i s sebou na loď a přepravit se kousek, nebo se bude muset vracet?

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Samozřejmě cykloturistika, to je fenomén, já sám jezdím na kole, a to kolo potřebuju s sebou, když chci někde nastoupit a vystoupit. To je jedna z podmínek výběrovýho řízení, které teď zrovna se vyhlašuje na nového provozovatele lodi. Musí být dostatek slušných míst na umístění kol na lodi.

Slávka Brádlová, redaktorka: Tak to je určitě dobrá zpráva. Možná o té lodní dopravě bychom si mohli popovídat i podrobněji, ale já mám ještě jednu otázku, která bude spíš zapeklitá pro vás než příjemná.

Slávka Brádlová, redaktorka: Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřících. Probíráme tak trošku program konference, která se bude odehrávat 26. až 27. března v Litoměřicích a bude věnována právě cestovnímu ruchu v Českém středohoří. No a já mám tu trochu zapeklitou otázku. Že česká krajina, i moravská samozřejmě, skýtá veliký potenciál, to je jasné, to už všichni dobře ví, ale ty služby ..., to někdy zdaleka není na té úrovni, na jakou jsou třeba zahraniční turisté zvyklí. Tak co s tím může konference provést?

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: No, my si musíme ty služby jakoby definovat nebo říci, kde to je zapeklitý. Jestli je to kvalita, nebo vůbec, jestli ty služby existujou. Nebavme se o kvalitě, bavme se o tom, jestli vůbec ty služby jsou. My, když někam jedeme ven, tak vidíte všude takový to obligátní "zimmer frei", to jsou letní byty, je agroturistika, nemám to slovo moc rád, protože to je o tom házení vidlema, všichni si to takhle představujou, tak spíš ta regionální turistika nebo venkovská turistika. Je opravdu spousta letních bytů, spousta penzionků a nejsou to klasický penziony jako takový, jsou to jenom sezónní záležitosti, když ti lidi normálně pracujou, nebo mají ten svůj statek, tu svoji práci v zemědělství, nebo někam dojíždějí, a přesto tam ubytovávají hosty. A to já bych byl rád, kdyby se podařilo i tady u nás v Českým středohoří. A máme takovej projekt, na kterým spolupracujeme právě s CzechTourismem a pracovně ho nazýváme "Franto, posekej zahradu".

Slávka Brádlová, redaktorka: Myslím si, že tohle heslo, tenhle slogan se dobře pamatuje a navíc předpokládám, že třeba ubytování tohoto typu nebude tak drahé, že bude dostupné třeba pro rodiny s dětmi a možná i zajímavější než pobyt v hotelu.

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: No, mne strašně překvapil zájem, protože my na ten úvodní projekt, který tento rok chceme spustit, oslovili několik subjektů tím, abysme to dotáhli do konce, tak jsme si řekli, že těch pět bude takový optimální a přihlásili se nám do toho i ti lidi, kteří to rozhodně nemají zapotřebí, aby si "k sobě do baráku", jak říkali, brali někoho cizího. Ale je tady vidět ten zájem, který je ze všech vrstev a samozřejmě my tím otevřeme, když se nám to podaří, ubytovací možnosti pro všechny kategorie, zájmový kategorie návštěvníků Českého středohoří.

Slávka Brádlová, redaktorka: No, že pro region by to byl zajímavý ekonomický přínos, tak o tom zase netřeba pochybovati. Tak, pohovořili jsme o konferenci. Ona je určena spíš té odborné veřejnosti, ale co Litoměřičáci? Budou z toho něco mít? Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Já myslím, že budou. My jsme udělali několik doprovodných akcí. Já bych chtěl říct, že ta konference je odborná, takže běžně přístupná není, je jenom na přihlášení. Přihlásit se samozřejmě můžou zájemci všichni, ale je pro omezený počet míst a jsou tam přednášky opravdu pro odborníky a i workshopy mezi odborníky, ale udělali jsme velkou soutěž, myslím si, že velkou soutěž o fotografie o Českém středohoří, kde se nám sešlo několik set fotografií. Pořádáme, nebo spolupořádáme přehlídku filmů, pětidenní přehlídku filmů z cestovního ruchu, která se bude promítat na čtyřech místech v Litoměřicích, kde jsme udělali dohodu s Tourfilmem Karlovy Vary, ty už udělaly 41. ročník a měli jsme k dispozici přes 500 filmů na výběr. Je tam spoustu zajímavých kategorií. Určitě všechny zvu, aby se některých představení zúčastnili. Mimo jiné tam bude i Šumné Polabí, ani nebudu říkat, kdo to Šumné Polabí bude uvádět.

Slávka Brádlová, redaktorka: To je zbytečné dodávat.

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: To je. Děláme i literární soutěž, protože si myslím, že je potřeba znát i pohled současných studentů, ta literární soutěž byla pro mladý, takovej ten pohled, co měl kdysi Karel Hynek Mácha, jak se na to koukají dneska. Takže já jsem rád, že i tohle se povedlo a velký dík Evě Filandrový, která si to vzala za svý.

Slávka Brádlová, redaktorka: Určitě by se o cestovním ruchu v Českém středohoří dalo mluvit ne minuty, ale hodiny a hodiny. Tak slibme si s dnešním hostem, Kamilem Soukupem, že za čas se sejdeme a podíváme se, jak se třeba povedla ta letošní sezóna, která už je za dveřmi. Pro dnešek díky za váš čas, mějte se moc hezky a ať se vám daří.

Kamil Soukup, ředitel Centra cestovního ruchu v Litoměřicích: Děkuju za pozvání a na shledanou. Budu se těšit.

Spustit audio