Kamil Josef Filip Idesbald Rohan – osvícený kníže, podnikatel i lidumil spojený se Sychrovem

27. únor 2024

Když někdo řekne, že máte srdce jako kníže Rohan, berte to jako pochvalu. Kamil Rohan byl totiž nejen výborným podnikatelem, ale také lidumilem, který stál v čele mnoha dobročinných spolků.

Narodil se v roce 1800 v Bruselu. Rodiče mu poskytli výborné vzdělání zaměřené na filosofii a ekonomiku. Už od 16 let byl totiž systematicky připravován na převzetí rozsáhlého majetku na severu Čech, k čemuž došlo v roce 1837. Ještě předtím absolvoval roční vojenský výcvik a poznávací cestu do Londýna.

Hlavní majitel rohanských statků v Čechách Kamil Rohan byl osvíceným hospodářem. Zakládal železárny, pivovary, cukrovary a tkalcovny. Podílel se rovněž na stavbě železnice mezi Libercem a Pardubicemi.

V letech 1847 – 1862 nechal přebudovat zámek Sychrov do novogotické podoby. Jako milovník botaniky tady zřídil rozsáhlý anglický park.

Byl dědičným členem panské sněmovny a říšským radou. V roce 1865 ho císař František Josef I. jmenoval rytířem Řádu zlatého rouna. Praha mu udělila čestné občanství.

Kvůli svým konzervativním názorům i stylu oblékání byl kníže Kamil Rohan na sklonku života považován za legendární postavu. Zemřel na Sychrově v roce 1892. Bylo mu 91 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.