Kamil Brabenec, nejuznávanější ústecký basketbalista všech dob

15. březen 2023

Nejuznávanějším ústeckým basketbalistou všech dob je bezesporu Kamil Brabenec. V roce 1965 v Ústí začínal a roku 1995 tady aktivní kariéru také ukončil. Bylo mu tehdy 44 let.

Legendární střelec má z evropských šampionátů tři medaile. Tu nejcennější, stříbrnou, získal v roce 1985. Ke dvěma bronzovým medailím pak pomohl československé reprezentaci v letech 1977 a 1981.

Zúčastnil se také tří olympiád a dvou světových šampionátů. Za národní tým odehrál 403 zápasů. V brněnském dresu získal šestkrát domácí titul. V nejvyšší soutěži si připsal 10 726 bodů, což ho řadí na druhé místo historických tabulek.

Dvakrát byl nominován do výběru Evropy a zájem o něj projevil tým Detroit Pistons z NBA. Jenže to by musel emigrovat. Doma měl ženu a dvě děti, takže zůstal. Jediné zahraniční angažmá nakonec absolvoval v maďarském Debrecínu.

Po ukončení kariéry trénoval Ústí, Brno a Banskou Bystrici. I dnes se věnuje mládeži.

Jelikož byl hvězdou v Československu, do civilního života neodešel bohatý. Živil se normální prací a ještě před covidovou pandemií pomáhal stavět stánky na brněnském výstavišti.

Jako kluk měl Kamil Brabenec štěstí – v 17 letech mu našli nádor a absolvoval operaci srdce. Vzali mu brzlík a doktoři se báli, že nevyroste. Ona ale nakonec vyrostl po všech stránkách víc než většina z nás.

autor: Milan Knotek
Spustit audio