Kam v Ústeckém kraji o víkendu za kulturou? Tady je pár tipů

18. leden 2024

Nadcházející víkend v Ústeckém kraji vám nabízí celou řadu kulturních akcí – od možnosti poznat Afriku všemi smysly přes plesy, festival současných skandinávských filmů nebo jeden z prvních masopustů.

Sobota 20. ledna

Knihovna Ústeckého kraje v Churchillově ulici v Ústí nad Labem připravila na 13. hodinu multižánrovou akci Cestování všemi smysly: Afrika.

Knihovna Ústeckého kraje

Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku tradičních pokrmů a čajů, workshop bubnování nebo interaktivní výstavu afrických předmětů. Chybět nebude ani cestovatelská přednáška nebo možnost navštívit stepi třetího největšího kontinentu prostřednictvím virtuální reality.

V neposlední řadě si na své přijdou i rodiče s dětmi, pro které knihovníci připravili zážitkovou výtvarnou dílnu a tematické deskové hry. Snahou knihovny je zpřístupnit akci i lidem s nejrůznějšími handicapy. Proto bude například přednáška cestovatelky a spisovatelky Hany Hindrákové o Keni na místě tlumočena do českého znakového jazyka.

Rozjíždí se také plesová sezóna – reprezentační ples města Bíliny začíná 20. ledna ve 20 hodin v Kulturním domě Fontána, k tanci poslechu zahraje Falzet, bude předtančení i bohatá tombola a také dražba dřevěného anděla – výtěžek dražby pomůže místní mateřské škole Čapkova.

Rozhlasová tančírna v DK Metropol v Českých Budějovicích se ve středu 27. října 2016 nesla v rytmu swingu. Vystoupili The Swings a Rozhlasový swingový orchestr

V Kadani začíná ples města už v sobotu od 19 hodin v Kulturním domě Střelnice. Tady bude hrát kapela The Elevators, ale vystoupí i božský Elvis v podání Petra Vondráčka, kouzelník Tomasiano a krom dalšího bude na programu i půlnoční překvapení.

Spolek Veselá Brná pořádá tradiční masopust – v 15 hodin vychází masopustní průvod z parkoviště nad koupalištěm, cíl průvodu je v Hospodě U kapličky a samozřejmě – masky jsou vítány.

Mederův dům v Žatci zve v sobotu na 16. hodinu na hudební odpoledne se zvuky saxofonu – Sonia Sax.

A na závěr si dáme Zimní košt vín – začíná v pravé poledne ve sklepě Pfannschmidtovy vily v Lovosicích. K ochutnání budou vína za svahů Lovoše, ze Žernosek, Mělníka, Litoměřic a dalších lokalit. K tanci i poslechu bude hrát živá hudba.

Neděle 21. ledna

Filmový festival současných skandinávských filmů Scandi pokračuje v Hraničáři v Ústí nad Labem. V neděli od 17 hodin je na programu přednáška Martina Pleštila o minulém a současném filmovém vyobrazení přírody v severské kinematografii, od 17:30 dramedie Jednou to bude všechno tvoje - svérázný příběh o dospívání, návratu domů a dědictví mezi dospělými sourozenci a od 20 hodin film Bastard – strhující historické drama o hrdém a nekompromisním muži, o jeho láskách i nečekaných spojenectvích. V hlavní roli Mads Mikkelsen.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem

Docela klidně ale ještě předtím můžete stihnout klasický balet Louskáček v ústeckém Severočeském divadle – pohádkový příběh vyprávěný hudbou a tancem tu začíná už v 15 hodin.

Děti se zase mohou vyřádit na Zimním karnevalu v Domě dětí a mládeže v Klášterci nad Ohří. Od 15 hodin je čekají písničky, soutěže a tanečky. Ale pozor – podmínkou vstupu je maska!

Veselou loutkovou pohádku Sněhurka a sedm trpaslíků nabízí Citadela v Litvínově – 21. ledna od 16 hodin. Sváťovo dividlo pobaví pohádkou plnou písniček nejen malé diváky.

Mederův dům v Žatci

Pro ty dospělejší je určeno pozvání na Taneční čaje do Kulturního domu Zastávka v Lounech. Od 14 hodin vás na taneční parket pozve orchestr Jaromíra Laksy.

Jestli ale dáváte přednost něčemu poučnému, a přitom zajímavému, pak se vydejte do Mederova domu v Žatci. V 15 hodin tam historik Bohumír Roedl začne vyprávět o třicetileté válce a rodině Hošťálků.

Spustit audio