Kakaový tunel s náplní. Rychlý dezert bez mouky

Pokud se ohlásí nečekaná návštěva a dá vám alespoň pár minut, zvládnete tento dezert a dokonce ho stačíte i trochu vychladit. Úspěch je předem zaručený, chutnat bude každému. Navíc má ještě jeden bonus, neobsahuje mouku.

Ingredience
  • Na těsto: 5 vajec
  • 100 g krystalového cukru
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • Na náplň: 250 g mascarpone
  • 250 g tvarohu (ve vaničce)
  • 2 PL moučkového cukru (podle chuti)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g hořké čokolády
  • brusinkový džem

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme polovinu cukru. Do bílkové hmoty postupně zašleháme žloutky, zbylý cukr a nakonec po částech vmícháme proseté kakao a vanilkový cukr. Plech vyložíme pečícím papírem, který potřeme tukem a vysypeme hrubou moukou a těsto na něj rovnoměrně natřeme.

V předehřáté troubě pečeme zprudka cca 10 – 15 minut, aby se těsto nevysušilo a dobře se rolovalo. Upečený korpus ihned stočíme a po jeho vychladnutí opatrně rozbalíme. Do jedné třetiny navršíme 2/3 náplně, posypeme ji nakrájenou čokoládou a kopečky brusinkového džemu. Zavineme tak, že těsto tvoří obal tunelu a vnitřek je náplň. Moučník opatrně přendáme na tác, aby byl spoj vespod. Celý povrch potřeme zbylou náplní a posypeme zbytkem nakrájené nebo nastrouhané čokolády V chladničce necháme ztuhnout.

Příprava náplně: Spolu s cukrem našleháme tvaroh a mascarpone. Do tohoto základu lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.

Z upečeného těsta lze dělat i roládu, kterou můžeme různě naplnit a ozdobit.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko