Kadaň hledá pozemky pro nový hřbitov, Klášterec nad Ohří už na rozšíření svého hřbitova pracuje

15. listopad 2023 09:12

Na hřbitově v Kadani na Chomutovsku téměř není možné pohřbívat do země. Kapacita tamního hřbitova je totiž téměř naplněná a Kadaň proto hledá řešení. Dohodnout se musí s majiteli okolních pozemků nebo bude muset najít plochu, kde založí hřbitov nový. Podle vedení města na to mají zhruba čtyři roky.

„Ta místa nám vystačí tak do roku 2028, pak bude vyčerpaná kapacita – proto musíme hledat místa pro nový hřbitov,“ vysvětluje přímo na kadaňském hřbitově starosta města Jan Losenický z ODS.

Pět let se sice zdá jako dlouhá doba, město ale během ní musí změnit územní plán, zajistit všechna povolení a postavit také například parkoviště nebo příjezdové cesty i vybudovat inženýrské sítě.

Radnice už proto zahájila jednání. „Nabízí se několik řešení – buď nějaké plochy, které jsou blízko hřbitova, což by samozřejmě všemu možnému pomohlo, jen ale nejsme jejich vlastníky. Jednáme – se soukromým vlastníkem nám to zatím nevyšlo, cena byla asi desetinásobně vyšší než cen odhadní,“ přibližuje Jan Losenický.

Podle něj je málo pravděpodobné, že by se město nakonec s vlastníky sousedních pozemků domluvilo. Radnice si proto nechala vypracovat studii. Má najít vhodná místa pro případnou stavbu nového hřbitova.

„Jeden z tipů byla opačná strana Kadaně – tedy spíš na výjezdu na Tušimice. Nebudu prozrazovat přesná místa, ale jsou tam plochy, kde by to šlo. Druhá alternativa je, že by to bylo v Úhošťanech,“ dodává Losenický.

V Klášterci začali s modernizcí kolumbárií. V plánu je také rozšiřování hřbitova

V sousedním Klášterci nad Ohří teď na tamním hřbitově bourají stará kolumbária – nahradí je zbrusu nová.

Proč, vysvětluje starosta města Štefan Drozd z hnutí STAN: „Dochází nám místo a stará kolumbária nejsou v dobrém technickém stavu – proto jsme se rozhodli na místě, kde stojí, vybudovat kolumbária nová.“

Klášterec vlastní, na rozdíl od Kadaně, pozemky v okolí hřbitova, kam bude možné současný hřbitov rozšířit.„Pracujeme na projektu rozšíření tohoto hřbitova do prostoru bývalých sadů, to znamená v zadní části hřbitova,“ dodává Drozd.

Sousední Chomutov a Jirkov zatím problémy s kapacitou hřbitovů nemají. I tam ale plánují rozšiřování kolumbárií.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související