Kačenka česká? Královna jarní kuchyně a neskutečná dobrota, říká mykolog Zdeněk Pelda

Pochutnat si na čerstvých houbách – na to nemusíme čekat až na hlavní houbařskou sezonu. Kačenky, smrže, ucháče a destice čekají na první nedočkavé houbaře už teď brzy na jaře.

Už na přelomu zimy a jara se můžeme třeba na procházce v lese setkat s penízovkou smrkovou, která roste na šiškách. Zkušený houbař tak pozná, že se dá očekávat nástup dalších jarních hub. Mezi oblíbené patří kačenka česká, kterou najdeme na okraji lesů, na mezích, nebo v křovinatých porostech hlohu.

Hnědý zvrásnělý klobouček je pro tuto houbičku typický. „Je to velmi chutná smržovitá houba, která je označována za královnu jarní kuchyně,“ tvrdí mykolog Zdeněk Pelda z Liberce. „Dá se zpracovat různými způsoby, my doma naplníme kloboučky masovou směsí, opečeme a je to neskutečná dobrota,“ říká liberecký odborník na houby.

Nespleťte si kačenku se smržem...

Na podobných místech, jako roste kačenka česká, najdeme i smrže, které si laici mohou splést právě s kačenkami. „Smrž na rozdíl od kačenky je kompaktní,“ vysvětluje Zdeněk Pelda. Když rozříznete plodnici smrže, zjistíte, že klobouček plynule přechází v nohu. Zato kačenka je jakoby přilepená na špičce nožičky, takže je možné ji ukroutit. Podle zkušeného mykologa z Liberce se v kuchyni dají využít i duté nožky této houby: „Můžeme je nakrájet na malé proužky, ze kterých je výborná jak omáčka, tak i polévka.“

Smrž Morchella angusticeps - ilustrační foto

Při jarních toulkách také můžeme narazit na ucháče. U této houby bychom však měli zpozornět, protože zatímco ucháč obrovský je jedlý, jeho příbuzný ucháč obecný je jedovatý. Roste většinou v borových lesích na písčitých půdách a charakteristický je pro něj laločnatě mozkovitý klobouk, díky kterému se odlišuje od kačenek a smržů. Přestože existují způsoby, jak jeho jedovatost odstranit a použít jej do polévky, protože toxický gyromitrin lze do značné míry zničit varem, rozumnější je nechat tohoto krasavce v lese, protože případná otrava může být vážná.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio