Josef Müller – pražský purkmistr a šlechtic z Jiřetína pod Jedlovou

19. leden 2024

I člověk, který se narodí ve Šluknovském výběžku a nepochází z bohatých měšťanských kruhů, může usednout na křeslo prvního muže hlavního města. Právě to se podařilo Josefu Müllerovi z Jiřetína pod Jedlovou. 

Josef Müller přišel na svět v roce 1792. Vystudoval práva a nastoupil jako praktikant na pražskou radnici. Postupně se vypracoval až na magistrátního radu.

Od roku 1836 působil jako rada na Všeobecném apelačním soudu v Praze. Když se po třech letech vrátil, stal se pražským purkmistrem. V čele městské správy byl v období let 1839 – 1848. Císař Leopold ho za zásluhy povýšil do šlechtického stavu a udělil mu rytířský řád.

Za jeho působení byl otevřen druhý most přes Vltavu. Karlovu mostu se tím výrazně ulehčilo. Vybudováno bylo také novogotické křídlo Staroměstské radnice a promenádní Smetanovo nábřeží. Došlo i ke zprovoznění veřejného plynového osvětlení.

Největší význam měla stavba státní parní železnice Praha – Olomouc.

Müller se musel dlouhé roky vypořádávat s dělnickými bouřemi. Magistrát je potlačoval rozháněním, zatýkáním i střelbou. Později se přidaly i tlaky obrozeneckého hnutí.

Josef rytíř Müller z Jiřetína nakonec abdikoval a kariéru ukončil v justici. Zemřel v roce 1862 ve Vídni.

autor: Milan Knotek
Spustit audio