Josef Bulova – výrobce hodinek, které se dostaly na Měsíc a lounský rodák

11. březen 2023

Bydlíte v Lounech a neznáte jméno Josef Bulova? Tak to je škoda, protože hodinky značky Bulova, kterou tenhle osvícený pán založil, se procházely přímo po Měsíci.

Josef Bulova se narodil v roce 1851. V 19 letech si sbalil kufr a jako vyučený zlatník odjel z Loun „za velkou louži“. Ve Spojených státech začal vyrábět hodinky, aby s nimi v roce 1912 nakonec skončil znovu v Evropě – ve švýcarském Bielu rozběhl naplno masovou produkci hodinek a značka Bulova se brzy stala jednou z nejuznávanějších.

Zajímavé je, že jako první na světě měla v roce 1926 v Americe rozhlasovou reklamu a o 15 let později využila jako jedna z prvních reklamu televizní. Slávu a uznání jí pak v 60. letech přinesl i vynález ladičkového strojku, který je dodnes jedním z nejpřesnějších.

Nejúžasnější počin spojený s firmou Bulova ale přišel s vesmírným programem NASA. Hodinky pojmenované po lounském rodákovi si vzal v roce 1971 na zápěstí velitel mise Apolla 15 David Scott a opustil s nimi matičku zemi. Jeho měsíční hodinky se v roce 2015 vydražily za 1,75 milionu dolarů.

Josef Bulova se dostal z Loun přes Ameriku až do vesmíru. Tedy, přesněji jeho odkaz, protože zemřel čtyři roky před vypuknutím druhé světové války. Co ale v životě dokázal, je vážně obdivuhodné.

autor: Milan Knotek
Spustit audio