Josef Beránek – jeden ze zlatých hokejistů z Nagana, rodák z Litvínova

6. prosinec 2023

V nejvyšší hokejové soutěži debutoval jako sedmnáctiletý a kariéru ukončil ve čtyřiceti. Josef Beránek mladší je jedním z mnoha severočeských hrdinů, kteří se před čtvrtstoletím vraceli z olympiády v Japonsku se zlatými medailemi.

Josef Beránek se narodil v roce 1969 v Litvínově, kde hrál jeho otec 14 let. Josef kráčel v tátových šlépějích tak dobře, že byl už v roce 1989 draftován týmem Edmontonem Oilers.

V NHL se objevil i přes nesouhlas Ivana Hlinky o dva roky později a s přestávkami tu strávil devět sezón. Oblékal také dres Philadelphie, Pittsburghu a Vancouveru.

V zámoří nastoupil do 588 zápasů, ve kterých vstřelil 123 góly a zaznamenal 152 asistencí. Během angažmá v NHL si několikrát odskočil do Vsetína, se kterým získal v 90. letech tři domácí tituly.

V Naganu odehrál Josef Beránek šest zápasů a vstřelil jeden gól. Kromě olympijského zlata získal se seniorskou reprezentací na světových šampionátech ještě dvě bronzové medaile.

V roce 2001 přestoupil Beránek do Slavie, kde se stal kapitánem a lídrem týmu. S pražským celkem vybojoval dva tituly mistra ligy a potom tam dlouhé roky působil jako asistent trenéra.

Do Litvínova, kde mu bylo uděleno čestné občanství, se později vrátil jako sportovní ředitel klubu. Potom začal pracovat v jednom ze ski center na pražském Barrandově.

autor: Milan Knotek
Spustit audio