Johann Liebieg – bezohledný textilní magnát se sociálním cítěním a zásluhami o rozkvět Liberce

11. leden 2024

Bezohledný textilní magnát se sociálním cítěním. Tak někteří historikové hovoří o Johannu Liebiegovi, zakladateli jednoho z nejvýznamnějších podnikatelských rodů rakouské monarchie.

Johann Liebieg se narodil v roce 1802 v Broumově do rodiny soukenického mistra. Práci v dílně vyměnil v 16 letech za podomní prodej. Přivydělával si taky pašováním zboží přes hranice.

Se svým bratrem Franzem si v roce 1822 otevřel v Liberci obchod s látkami a módou z Lipska. Potom se vydal na studijní cestu do Francie a Anglie.

Po návratu začal vyrábět jemné luxusní látky. V libereckém Josefině údolí pak s bratrem koupil opuštěnou továrnu.

Kopíroval anglické výrobky, které dodával do celé monarchie, později také na mimoevropské trhy. Další textilní provozy měl ve Svárově, Železném Brodě a Raspenavě.

Jeho investice směřovaly také do bankovnictví a výroby skla, mouky, břidlicových tašek, cukru, mědi, vápna, dřeva, zrcadel nebo piva.

Pro své dělníky zajišťoval ubytování, stravování a vzdělávání, což tehdy nebylo běžné. V 60. letech 19. století byl poslancem Říšského sněmu.

Johann Liebieg zemřel v roce 1870 ve Smiřicích. Bez něj, i jeho rodinných následovníků, by byl hospodářský a sociální rozkvět Liberce nemyslitelný.

autor: Milan Knotek
Spustit audio