Jitrocelový sirup

Jitrocel pomáhá při kašli, působí protizánětlivě, klidní žaludek nebo urychluje hojení kožních poranění. Vhodným přípravkem, a to zejména pro děti, je jitrocelový sirup, který užíváme po lžičkách.

Ingredience
  • 200 gramů čerstvých omytých listů jitrocele
  • 1 litr vody
  • 2 větší citrony bez jadérek na plátky
  • 1 kilogram cukru (nejlépe kokosového, část cukru můžeme nahradit medem)

Jitrocelové listy nařežeme na menší kousky, vložíme do hrnce. Přidáme citron a zalijeme horkou vodou. Hrnec přiklopíme a necháme 24 hodin louhovat.

Druhý výluh přecedíme přes jemné plátno, vrátíme do hrnce, přidáme cukr a znovu uvedeme do varu. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí, a vaříme, až sirup začne houstnout.

Ještě horký ho nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a necháme obrácený dnem vzhůru až do vychladnutí.

Související

  • Šípkový čaj

    Šípek působí preventivně proti infekcím a nachlazení, zpevňuje cévy a je to jeden z nejlepších léků proti paradontóze. Nejčastěji se šípky využívají pro přípravu čaje.

  • Rakytníkový likér

    Rakytník je mimořádné bohatý na vitamin C, ale i další zdraví prospěšné látky. Jednoduchým způsobem z něj můžete připravit likér. Jak na to, poradila Štěpánka Kutišová.

  • Domácí limonáda s mátou

    Máta zvyšuje pozornost a soustředění a podporuje paměť a duševní výkon. Její síly můžete snadno využít, když ji přidáte do limonády podle receptu Štěpánky Kutišové.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.