Jiří Svoboda: lásku ke sbírání minerálů mám už od dětství. Vždy mě ty hmoty fascinovaly

Jiří Svoboda je autorem mnoha fotografických publikací věnovaných Českému středohoří a Krušným horám. Teď představuje svou novou knihu s názvem Krásné acháty z Krásného lesa.

„Rozeznávání minerálů chce zkušenost. Časem je člověk schopen rozpoznat kvalitní hmotu třeba i ve štěrku na cestě. Dnes mineralogové zkoumají kameny, které nikoho předtím nezajímaly – různé horniny, mramory. Jakmile se to totiž rozřízne a vyleští (tzv. rovinný brus) i obyčejný oblázek, vidíme krásu, která by stála za to vystavit,” vysvětluje Svoboda.

Kniha Krásné acháty z Krásného lesa čtenáře přenáší do Krušných hor. Někteří si ale asi Krušné hory nevybaví ve spojitosti s achátovými nalezišti. „Odborníci a sběratelé Krušné hory považují za zemi zaslíbenou, i když je pravda, že bohatství Českého ráje je samozřejmě větší,“ konstatuje nadšený mineralog.

„Na krušnohorské acháty jsem narazil při přípravě mé předešlé knihy – Východní Krušné hory s podtitulem Krásy dvou světů. Jednou jsem viděl, jak probíhají stavební práce před severním portálem tunelu Panenská u dálnice D8. Provozovatelé byli tak milí a nechali mě si okolí projít. Nalezl jsem zde krásné křemité hmoty... A právě i acháty,” vzpomíná Svoboda

Další kouzla Krušných hor

Když se řekne achát, člověk si většinou představí kámen šedavý a béžový. Acháty, které jsou k vidění v publikaci Jiřího Svobody, jsou ale sytě červené. „V tomto prostoru totiž proběhla tzv. hematitizace hornin. To znamená, že je zde veliký výskyt oxidu železa, neboli krevelu – ten právě místní horniny obarvuje,” vysvětluje.

Nevídané naleziště ale není jediná zásluha, kterou tento region má. „Pokud bychom se dostali zhruba do středu Krušných hor, objevíme světově proslulá naleziště křemenných hmot. Především Ciboušov. Odtud například nechal Karel IV. těžit horniny na výzdobu dvou kaplí na hradě Karlštejn nebo také na Svatováclavskou kapli v Katedrále sv. Víta,” dodává Svoboda.

V knize sice pracuje s odbornými termíny, ale zároveň přikládá i své vlastní úvahy a postřehy. Jaký mají tyto kameny příběh, jak je hledat nebo na co si dát pozor v té které lokalitě? To vše se můžete dočíst v Krásných achátech z Krásného lesa.

autoři: Stanislava Brádlová , Petra Vališová
Spustit audio