Jiří Švejda – úspěšný socialistický spisovatel, scénárista i dramaturg z Litvínova

28. červen 2024

Několik let byl nejčtenějším českým spisovatelem. Stal se ale také úspěšným scénáristou a dramaturgem. Rodák z Litvínova Jiří Švejda je po Vladimíru Páralovi dalším autorem, v jehož tvorbě se často objevují složité a křehké vztahy zasazené do severočeského pracovního prostředí.

Narodil se v roce 1949 a vystudoval průmyslovku. Vysokou školu chemicko-technologickou kvůli matematice nedokončil. Vzali ho ale na FAMU, kterou absolvoval při zaměstnání v litvínovské chemičce.

Jako provozní mistr napsal v roce 1975 úspěšný román Havárie, za který si řekl na tu dobu astronomický honorář 120 000 korun. Bylo to víc, než brali národní umělci.

Pak se stal spisovatelem na plný úvazek a přišly další romány – Dva tisíce světelných let, Kdybych zemřel, Požáry a spáleniště nebo Přejezd.

Tvorba Jiřího Švejdy je dnes považována za levicově orientovanou, ale objevují se v ní také prvky sci-fi.

Podle jeho knih nebo scénářů byly natočeny filmy Křehké vztahy, Hořké dny, Požáry a spáleniště, Koncert, Úspěch, Okamžiky ztráty, Dům na inzerát, Kariéra, Havárie, Chodidla a Tíha.

Jiří Švejda pracoval v letech 1981 až 1985 jako vedoucí dramaturg skupiny Tvůrčí mládí ve Filmovém studiu Barrandov. Pět let byl také ředitelem Severočeského nakladatelství.

V roce 1990 se stal ředitelem soukromého nakladatelství Dialog v Litvínově. Za koalici Levý Blok byl v roce 1992 zvolen do Federálního shromáždění.

autor: Milan Knotek
Spustit audio