Jiří Šlitr – geniální hudebník, výtvarník a divadelník, rodák ze Zálesní Lhoty

23. únor 2024

Miloval svobodu, ženy, auta i luxusní oblečení. Výrazně ovlivnil nejen svou generaci, ale i několik následujících. Hudebník, výtvarník a divadelník Jiří Šlitr, který se narodil před 100 lety v Zálesní Lhotě u Jilemnice, byl sice doktorem práv, ale všichni ho znají jako kumštýře s buřinkou.

Ještě za studií založil dixielandovou kapelu. Po vojně si přivydělával jako pianista. Nejprve spolupracoval s Miroslavem Horníčkem, ale osudové bylo seznámení s Jiřím Suchým.

V roce 1959 společně založili legendární divadlo Semafor. V jeho zlaté éře, která trvala až do roku 1969, vznikla řada známých písniček a her. Za nejslavnější a divácky nejúspěšnější je považován kabaret Jonáš a tingl-tangl z roku 1962. Suchý se Šlitrem také napsali scénář a hudbu k televiznímu muzikálu Kdyby tisíc klarinetů.

„Doktor klavír“, jak se Šlitrovi také přezdívalo, složil stovky písní. Hudbou opatřil 10 celovečerních filmů a ilustroval 20 knih. Kresby a obrazy vystavoval v USA, Německu i Belgii. Jako člen Laterny magiky jezdil po celém světě.

Společně se Suchým podepsal Šlitr v roce 1968 manifest Dva tisíce slov. Husákovy normalizace se ale nedožil. V prosinci roku 1969 byl s 18letou milenkou nalezen mrtvý ve svém pražském ateliéru. Příčinou byla otrava svítiplynem z topení.

Všestrannému talentu, který žil ve zběsilém tempu, bylo pouhých 45 let. Na pohřbu ho do nebe vyprovodily písničky Láska nebeská a Jo, to jsem ještě žil. 

autor: Milan Knotek
Spustit audio