Jiří Dostál – oceňovaný medailér, malíř a designér, rodák z Podlevína

18. duben 2024

Držitelem ceny města Jablonec nad Nisou Pro Meritis a Pocty hejtmana Libereckého kraje za celoživotní přínos v oblasti výtvarnictví je medailér, malíř a designér Jiří Dostál.

Narodil se v roce 1945 v podkrkonošském Podlevíně. Umělecké sklony měl v genech – jeho prastrýc Josef Tulka maloval lunety v Národním divadle.

Jiří Dostál vystudoval železnobrodskou sklářskou školu a poté Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. V 70. letech pracoval jako výtvarník pro jablonecký národní podnik Skleněná bižuterie. Současně se věnoval grafice i malbě.

Později začal vyučovat na střední uměleckoprůmyslové škole v Jablonci nad Nisou. V letech 1991–2012 úspěšně působil jako její ředitel.  Založil zde nové obory Ražená medaile a mince a Propagační design. Stál také u zrodu České mincovny.

Jiří Dostál je autorem řady medailí světových osobností. Jednu z nich v roce 1998 osobně vyhotovil a předával mistru světa ve Formuli 1 Miku Häkkinenovi.

Z jeho dílny také pocházejí investiční mince na památku medailistů letních olympijských i paralympijských her. V roce 2009 navrhl zlatou a stříbrnou medaili amerického prezidenta Baraka Obamy.

Práci Jiřího Dostála má ale mnoho z nás doma. Vymyslel totiž vypínače Klasik a Tango, které se dodnes vyrábějí. Jeho sochy z kamene a nerezu jsou zase k vidění v řadě českých měst.

autor: Milan Knotek
Spustit audio