Jindřiška Nováková – hrdinná dívka s bicyklem, narozená v děčínských Podmoklech

23. březen 2023

Nejmladší obětí zavražděnou nacisty v koncentračním táboře Mauthausen je 14letá Jindřiška Nováková, která se narodila v Podmoklech na Děčínsku.

Rodiče byli odbojáři, takže když 27. května 1942 provedl Jan Kubiš v Praze atentát na Reinharda Heydricha, schoval se do jejich pražského bytu.

Jindřišku Novákovou krátce po činu požádal, aby vyzvedla jízdní kolo, na němž z místa činu ujel a které zanechal u Baťova obchodu na rohu Slavatovy a Primátorské ulice.

Jindřiška Nováková (1928-1942)

Když to udělala, zpozorovaly ji dvě ženy, které se ptaly, proč odváží kolo, na němž před chvílí přijel zakrvácený člověk. Jedna z nich to potom ze strachu oznámila a gestapo rozjelo velkou pátrací akci. V blízkém okolí zadrželo 260 dívek, které se musely před oběma svědkyněmi s jízdním kolem procházet.

Byla mezi nimi i Jindřiška, ale maminka ji předtím ostříhala a nikdo ji nepoznal. Ani pod obrovským stresem se tam neprozradila, což dokazuje její odolnost a statečnost.

Štěstí se ale brzy od rodiny Novákových odvrátilo a 9. července byli všichni zatčeni. Nikdo neví, jak na ně Němci přišli. Po výslechu byli nejprve převezeni do Terezína a pak do Mauthausenu. Jindřiška Nováková tam byla zastřelena 24. října 1942.

Obrovské hrdinství „dívky s kolem“ připomíná pamětní deska na Základní škole Bohumila Hrabala v pražské Zenklově ulici, kde později přibyl i netradiční pomník z obručí a cyklistických paprsků. Na vrchu je figurální plastika s obrysem dívky, na kterou historie nikdy nezapomene.

autor: Milan Knotek
Spustit audio