Jílové na Děčínsku nesouhlasí s objízdnou trasou během oprav mostů v Ústí nad Labem

7. únor 2024 13:29

Během chystaných oprav Benešova mostu v Ústí nad Labem a mostu v Mojžíři má nákladní doprava jezdit do Děčína přes Jílové. S tím ale město nesouhlasí.

Podle nezávislé starostky Kateřiny Sýkorové na to není silnice připravená. Městem totiž podle studie projede až 1600 nákladních aut denně, tedy čtyřikrát víc než teď.

„V současné době městem projíždí za den zhruba 400 nákladních vozidel, až bude spuštěný ten tranzit přes nás, tak to podle informací, které jsme dostali, bude plus dalších 1200 nákladních vozidel. Myslím si, že tady budou vznikat velké kolony – nejen tady u toho našeho mostu, u esíčka, kam když najede jeden kamion, tak tam už ani osobní auto neprojede, natož autobus nebo další nákladní auto,“ shrnuje Sýkorová.

Problémem je podle ní i vlastní stav silnice. Ředitelství silnic a dálnic ale slibuje před začátkem oprav mostů nápravu situace.

„ŘSD před spuštěním samotné objízdné trasy jako podpůrné stavební práce provede na celém úseku objízdné trasy na silnici I/13 nové vodorovné dopravní značení i výspravu výtluků nebo výstavbu opěrné zdi v Děčíně v ulici Teplická,“ přibližuje mluvčí silničářů Jan Rýdl.

Objízdná trasa přes Jílové vede po silnici I. třídy. Lidé musí s nákladními auty počítat

Podle vedoucího odboru dopravy krajského úřadu Jindřicha Fraňka je ale objízdná trasa přes Jílové jen doporučená. „Já jejich obavy chápu, na druhou stranu je to silnice I. třídy, kde byla na nějakou dobu ta doprava omezena kvůli nosnosti mostů. Ty ŘSD opraví – právě proto, aby tam nákladní doprava mohla opět normálně jezdit,“ dodává.

Se zvýšením množství dopravy tam musí lidé v Jílovém, Libouchci nebo v Bynově počítat v následujících dvou letech. Oprava estakády v Mojžíři by totiž měla začít ještě letos a hotová by měla být příští rok. Oprava Benešova mostu pak má skončit o rok později.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související