Jihočeský policejní ředitel ocenil sedm studentů za záchranu ženy s malým dítětem z řeky

7. prosinec 2021 22:04

Na mostě přes řeku narazili na prázdný kočárek. Ve vodě pak uviděli topící se ženu s malým dítětem. Studenti rybářské školy ve Vodňanech na nic nečekali, vyrazili na pomoc a přivolali policisty. Jejich čin teď ocenil jihočeský policejní ředitel.

„Šli jsme z potravin, přešli jsme most, byl nám podezřelý prázdný kočárek, tak jsme se šli podívat,“ vypráví Matyáš Hlavinka, student prvního ročníku Střední rybářské školy ve Vodňanech.

Opuštěného kočárku na železobetonovém mostě přes řeku Blanici si všiml se svými šesti spolužáky minulou středu večer. „S jedním spolužákem jsme se svlékli, že pro ni doplaveme, ale vlezli jsme po kolena do vody a zjistili jsme, že voda je tak studená, že bychom tam také mohli zůstat,“ vzpomíná.

Jako rybáři řeku dobře znají. „Díky tomu, že tam chodíme na ryby, víme, jaká je tam hloubka. Věděli jsme, že když je voda tak studená, není to dobré,“ dodává Matyáš Hlavinka.

Protože záchranu komplikoval silný proud a ledová voda, zavolali studenti na pomoc policisty. Na místo dorazili policisté z místního obvodního oddělení František Tlapa a Jan Srb. „Plaval jsem zhruba do půlky řeky a tam jsem si uvědomil, že voda je fakt studená a není to legrace. Měl jsem co dělat, abych doplaval s tou ženou, která nespolupracovala, zpátky na břeh. Pak nám studenti pomáhali ze břehu, byli nápomocni po celou dobu,“ líčí Jan Srb.

Čtěte také

Dítě transportoval vrtulník ve vážném stavu do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Žena skončila s podchlazením ve strakonické nemocnici.

Za hrdinský čin ocenil sedm studentů spolu se dvěma zasahujícími policisty jihočeský policejní ředitel Luděk Procházka. „Reagovali na jedničku, nebylo jim nic lhostejné. Neváhali zjistit, o co tam jde, a pak udělali to nejlepší, co se učí děti odmala – vytočili linku 158,“ říká. Mladíci podle něj dobře vyhodnotili celou situaci.

„Za všechny kluky, co tady jsou se mnou, můžu říct, že jsme za ocenění rádi, akorát si myslím, že by takhle měl reagovat každý, ne že by to mělo být něco neobvyklého,“ uzavírá Matyáš Hlavinka.

Podle zjištění Českého rozhlasu je dítě stále ve vážném stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici. Ženu teď policisté obvinili z pokusu o vraždu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související