Jihočeské divadlo skvěle funguje, ale nemá žádnou funkční budovu, popisuje nová ředitelka Martina Schlegelová

28. leden 2024

Od ledna 2024 vede Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích žena. Po Lukáši Průdkovi převzala ředitelskou štafetu Martina Schlegelová, divadelní a rozhlasová režisérka, která byla od roku 2018 šéfkou souboru činohry. Velkou zkušenost má ale i s nezávislou scénou a vyzkoušela si také takzvané imerzivní divadlo.

Martina Schlegelová přebírá zavedené čtyřsouborové divadlo. „Co se týče třeba návštěvnosti, tak tam můžeme jenom doufat, že se nám to podaří udržet. Máme prakticky všechna představení neustále vyprodaná, to je samozřejmě obrovská vzpruha pro všechny v divadle. Dokazuje to, že Jihočeské divadlo má svoje místo ve městě,“ říká.

Na druhé straně je podle ní ale řada dlouhodobých problémů a nevyřešených otázek. „Ty souvisí s tím, že divadlo je sice čtyřsouborové, ale nemá vlastně ani jednu funkční budovu. Ať se podíváme na jakýkoli z domů, kde hrajeme, je tam vždycky obrovské množství problémů,“ popisuje.

„My jsme skvěle fungující divadlo, které ale nemá žádnou funkční scénu. A s tím se potýkáme dnes a denně, znamená to neustálé hledání nějakých kompromisních řešení. Pro mě je proto klíčové zjistit, jaké jsou možnosti. Nedělám si iluze, že je možné to hned zázračně vyřešit, ale myslím si, že se musí hledat realistické varianty, jak s těmi budovami pohnout tak, abychom se ocitli v 21. století,“ dodává Martina Schlegelová.

Celý rozhovor s novou ředitelkou Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Martinou Schlegelovou si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.