Jídlo a plynatost
Chystáte se do kina, divadla nebo na ples? V tomto případě si většina z nás pro jistotu odepře hrachovou kaši, čočkovou polévku či květákový mozeček, ve kterém nemůže chybět cibulka.
I přesto, že se jedná o pokrmy, nad kterými by každý výživový poradce zaplesal, představa křečí, nadýmání a nepříjemného zápachu nám velí se těchto dobrot raději vzdát. Co všechno způsobuje nadměrné nadýmání?
„Plynatost obtěžuje vysoké procento populace – dneska je to běžná obtíž...“ říká primář liberecké gastroenterologie Jiří Janků. Jednou ze látek, způsobujících plynatost je také vláknina. Ta je přitom pro naše tělo velmi důležitá. Co tedy s tím?
Dobrou zprávou je, že v takovém případě je plynatost pouze přechodná – tělo se časem dokáže adaptovat a zpracovávat vlákninu bez vedlejších efektů.
Příčinou takzvaného meteorismu, tedy plynatosti, může být ale i nerovnováha bakteriálního osídlení zažívacího traktu, kdy přerůstají například chorobné kmeny bakterií. Proto je v současnosti trendem užívání probiotik.
„Jsou to látky, které upravují složení bakteriální flóry ve střevě... Doporučujeme je například při používání antibiotik, které vytlučou i nám příznivou bakteriální flóru.“ vysvětluje Jiří Janků.
Některým lidem ale trávení luštěnin působí bolesti v břišní dutině. „Je to otázka tolerance těla, protože při trávení luštěnin dochází k tlaku na stěny tlustého střeva, které může být provázeno nepříjemnými pocity... Dá se zasáhnout opět léky, většinou založené na bázi látky dimetikon nebo symetikon a dají se koupit v různé formě. Mají tu výhodu, že se nevstřebávají a neumějí nic jiného, než vychytávat plyn ve střevě...“ uzavírá Jiří Janků.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.