Jičín bude letos hospodařit s vyrovnaným rozpočtem ve výši téměř 461 milionů korun

3. leden 2021 09:38

Město Jičín v letošním roce kvůli dopadům pandemie koronaviru omezí investice. Pokračovat bude pouze v započatých akcích a v těch, které mají podporu dotací. Poplatky až na výjimky, zůstanou na stejné úrovni. 

„Investujeme pouze tam, kde jsou nějaké spoluúčasti na dotacích a doděláváme akce z minulého roku," říká místostarosta Petr Hamáček ze Sdružení pro Jičín.

Čtěte také

Bude tak pokračovat například modernizace základní školy Husova a s opravnými pracemi se počítá také třeba v denním stacionáři Domovinka. Ostatní investice musí město prozatím posunout.

Podle Petra Hamáčka rozpočet ovlivnily hlavně podstatně nižší daňové příjmy.
„K našemu štěstí jsme loni doplatili úvěr a tím samozřejmě zmizely z rozpočtu výdaje ve výši 10 milionů, což nám pomohlo. Ale my žádné velké rezervy nemáme, protože majetek je v takovém stavu v jakém je. A my do něj musíme nutně investovat, aby se nám v některých případech ty domy nezřítily."

Poplatky se v Jičíně nemění

Ale lidé si připlatí za vodné a stočné. A to zhruba o tři procenta.

Město pohádek o loupežníku Rumcajsovi, ale také důstojná rezidence vojevůdce Albrechta z Valdštejna, to je Jičín, jedna z bran do Českého ráje a Prachovských skal

„Hlavním důvodem je samozřejmě inflace, která v roce 2020 byla téměř tři procenta. A dalším důvodem jsou poměrně značné investice do takzvané čisté vody," zdůvodňuje zdražení ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín Richard Smutný.

Čtěte také

Podle něj každým rokem investují kolem 100 milionů korun, podobně tomu bude i letos.
„Bude se jednat o dokončení nebo převážnou část výstavby vodovodu na Hořičku. A potom propojení vodovodu na Kopidlensku."

Pozitivní zprávou hlavně pro turisty je to, že infocentrum se před hlavním sezonou přestěhuje z provizorních prostor zpět do opraveného přízemí zámku na Valdštejnském náměstí.

„Jsou věci, které se za provozu přestěhovat nedají a je samozřejmě mnohem lepší zavřít, byť na pár dní, takto v zimním období než aby to bylo před hlavní turistickou sezónou. A hlavně musíme počítat s tím, že i nám zaměstnancům infocentra bude chvíli trvat, než se s novým prostorem sžijeme," říká pracovnice jičínského infocentra Radka Tobolková.

Spustit audio

Související