Půl roku a vzdám to – ztrácí naději nadšenec, který chce zachránit ústeckou historickou tramvaj

31. březen 2018 15:00

Vzpomínkou na tramvajovou dopravu v Ústí nad Labem a zároveň památníkem nehody, při které na cestě mezi městem a obcí Telnice zemřelo třicet lidí. Tím má být podle plánů nadšence Antonína Hejského historická tramvaj, která v Ústí jezdila mezi lety 1965 a 1970. Zatím ale dál chátrá v depu.

„Je to tramvaj T2. Opravit se na ní musí snad všechno. A pokud se nezačne co nejdříve, tak mám pocit, že tramvaj skončí ve šrotu,“ říká Antonín Hejský v ústeckém depu města.  Stojí přes tramvají, na které se očividně už podepsal čas. Má zelené barvy, protože naposledy jezdila v Liberci. Ale vrátila se a mohla by opět získat svůj původní, ústecký vzhled.

„O tramvaji vím už delší dobu, zajímám se o ni už dva roky,“ vysvětluje Antonín Hejský, jak jeho nápad pokusit se tramvaj zachránit vznikl. „Těch pokusů už bylo více, ale všechny ztroskotaly. A vypadá to, že to tak dopadne taky.“

Ředitel ústeckého Dopravního podniku Libor Turek (vlevo) a Antonin Hejsky

Přiznává, že je pro něj největší překážkou zdánlivá banalita – založení spolku. „Jsem v práci, samá administrativa, sám to nezvládnu. Potřebujeme někoho, kdo by s tím pomohl a ten není.“ Už zná i přibližný odhad na to, kolik peněz by bylo potřeba, aby se dala tramvaj opravit - asi milion korun.

„Lidé, kteří nabídli pomoc, se už našli. Čekají, až se založí spolek. A dokonce jsme slyšel, že když to dobře šlo, tak jsou i nějaké finance, dodal Hejský.

Tramaj stojí v depu Dopravního podniku města Ústí nad Labem. Ten nad ní alespoň postavil stříšku, aby nechátrala dál. „My s tramvají žádný záměr nemáme. Byli bychom strašně rádi, kdyby se rekonstrukce povedle. Dopravní podnik může nabídnout prostory, zařízení pro opravy. Protože takových nadšenců je málo,“ míní ředitel dopravního podniku Libor Turek. Samotný podnik na opravu prostředky nemá.

Jenže nadšení nestačí. Antonín Hejský je rozhodnutý věnovat záchraně tramvaje ještě zhruba půl roku. „Pak to nejspíše vzdám,“ posteskl si.

Z barev a názvu stanice je patrné, že tramvaj naposledy jezdila v Liberci
autoři: Lucie Valášková , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související