Ještě mu není 18, a už má na tři stovky medailí z celého světa. Karel Korenc z Loun se věnuje bojovému umění kung-fu od 5 let

17. září 2023 10:22

Sedmnáctiletý Karel Korenc z Loun, několikanásobný mistr Evropy, šampion Ameriky a mistr světa, se bojovému umění kung-fu se věnuje od pěti let. O jeho talentu a úspěších svědčí zeď ve sportovním klubu plná medailí, pohárů a dalších cen z celého světa. V dětství ho nadchly filmy o bojovnících, a tak to všechno začalo.

Karel Korenc a Karel Korenc, otec a syn. Na pultě medaile z USA letos v září, za nimi stovky dalších trofejí

„To, co dělá Kája, tak to je to původní, které vzniklo z oho šaolinského kláštera, z kterého prakticky vyšla veškerá ta bojová umění, z toho to vzniklo všechno, jak karate, tak veškeré bojová umění,“ vysvětluje Karel Korenc starší.

Ten se bojovému sportu také věnoval, u něj to ale bylo třeba judo nebo karate. Jeho syn, Karel junior bojové umění sledoval místo pohádek. A natolik ho okouzlilo, že mu rodiče v pěti letech našli trenéra. Hned ze začátku začal trénovat se šavlí.

„Talent má určitě velký, tomu tréninku tolik nedá, takže hodně je to tím talentem a tou intenzitou, že to dělá odmalička,“ říká Karel Korenc starší.

Důležitá je taky obratnost, postřeh, fyzická kondice, koordinace celého těla.

„11 let trénuje ten samý sport, což je taky ojedinělé, většinu děti odmalička zkoušejí víc sportů, proto je i tak dobrej, že od těch pěti let jenom ten jeden sport, to umění dělá,“ doplňuje Karel Korenc starší.

Spustit audio