Jemné lívanečky

Je to přímo lívancový luxus! 

Suroviny:

300 g polohrubé mouky

půl litru mléka

3 vajíčka

půl kypřicího prášku

1 lžíce cukru

1 lžíce rumu

sůl

tuk na smažení

marmeláda podle chuti

šlehačka na ozdobu

Postup:

  1. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do malé části mouky prosejeme kypřicí prášek.
  2. Žloutky rozšleháme v mléce, přidáme cukr, rum, trošku soli a postupně přidáme skoro všechnu mouku.
  3. Nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh a zbytek mouky s kypřicím práškem.
  4. Na rozehřátém tuku hned smažíme malé lívanečky, odkládáme je na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
  5. Ještě teplé lívanečky potřeme marmeládou a zdobíme šlehačkou. Chutnají i studené, ale málokdy zbydou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.