Jehněčí maso na víně a česneku

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

1 kg jehněčího masa (krk, hřbet, kýta)
100 g anglické slaniny
1 lžíce sádla
1 cibule
5 stroužků česneku
červené víno na podlití (cca 2 dl)
mletý pepř
sůl

Postup:

Maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme a převážeme provázkem, aby drželo tvar. V nádobě rozpálíme sádlo, zbylou slaninu nakrájenou na kostičky a maso ze všech stran v tuku opečeme. Poté maso vyjmeme a potřeme ho prolisovaným česnekem. Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme zpět maso, podlijeme vínem a dusíme téměř doměkka. Posledních 20 minut dopékáme v troubě, čímž docílíme zlatavého zabarvení. Z měkkého masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na porce.

Příloha: dušená zelenina, zejména špenát, vařené brambory, bramborové knedlíky, čerstvá zelenina…

6 – 8 porcí
Celková doba přípravy cca 1,5 - 2 hodiny

Suroviny pro 4 porce:

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová