Jednatel Korid LK: Změny v jízdním řádu jsou se změnou dopravce minimální

S novým jízdním řádem začínají dnes jezdit z Liberce přes Českou Lípu do Děčína místo Českých drah vlaky Trilex německé společnosti Die Länderbahn.

“Nejde o velkou změnu jízdních řádů, ale změní se dopravce. Nově budou všechny osobní vlaky zajištěny nízkopodlažními motorovými jednotkami Siemens Desiro,” řekl Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

Změny v jízdním řádu jsou podle Pospíšila se změnou dopravce minimální, zrušen ale bude jeden ranní spoj mezi Českou Lípou a Děčínem, kde jezdilo jen kolem deseti až 15 cestujících. “Má alternativu ve spojích v blízkém čase. Zároveň dojde k posunům odjezdů ve večerních hodinách, zejména u odjezdů z Liberce,” dodal.

Všechna prodejní místa jízdenek ve stanicích zůstanou se změnou dopravce zachována, změní se podle něj jen jejich provozovatel. Největší změnou v autobusové dopravě bude podle Pospíšila přímé spojení z Jilemnicka do Prahy. “Je to dokončení změn dálkových linek, které jsme z velké části realizovali loni, ve spolupráci s Královéhradeckým krajem bude upravena linka Špindlerův Mlýn, Jilemnice, Jičín, Praha. Bude jezdit zhruba ve dvouhodinovém intervalu v rozsahu osmi párů autobusů ve všedních dnech a šesti párů o víkendech. Bude navazovat v zimě na spoje na Horní Mísečky a v létě na Zlaté návrší,” dodal Pospíšil.

Změna dopravce čeká od neděle linku 115 z Jablonce nad Nisou přes Rychnov u Jablonce do Hodkovic nad Mohelkou. Linku, která byla původně součástí dopravy navázané na jabloneckou MHD, bude nově zajišťovat BusLine. “Provoz přebírá Liberecký kraj, z režimu městské hromadné dopravy přechází linka do režimu příměstské autobusové dopravy. To znamená také změnu autobusu, který bude nově dvoudvéřový a bude v něm víc míst k sezení,” doplnil ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar. Jízdní řád, zastávky ani jízdné se nemění.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související