Velká města v Ústeckém kraji zatím většinou neví, jestli a o kolik zdraží v příštím roce MHD

28. listopad 2022 15:01

Od nového roku si lidé v Ústeckém kraji připlatí za jízdné v zelených krajských autobusech a osobních vlacích. Ceny vzrostou v průměru o 15 procent, nejvíc za jednorázovou jízdenku. Města zapojená do krajské integrované dopravy chtějí o zvýšení jízdného v MHD teprve jednat. Zatím tak není jasné, jak se ceny jízdenek změní.

Výjimkou je Ústí nad Labem, kde městská doprava zdraží zhruba o 20 procent. „V případě, že bychom nereagovali, bychom dostávali méně za ten takzvaný referenční kilometr, proto musíme následovat to navýšení cen,“ vysvětlil po jednání rady primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Základní jízdenka tak v Ústí nad Labem zdraží od nového roku z 20 na 24 korun.

Zdražování jízdného zvažují i v Teplicích či v Chomutově

Příští rok se bude zřejmě zdražovat i v MHD v Teplicích, říká náměstek primátora Tomáš Hadviga z hnutí ANO: „V návaznosti na zvýšení tarifu krajského dopravce a s vědomím toho, že se ceny jízdného v Teplicích 10 let nezvedaly, o tom rada města vede jednání. Pokud k tomu přistoupíme, bude to ale jistě až v průběhu příštího roku, ne od začátku.“

Naopak v Děčíně zatím podle mluvčího magistrátu Luďka Stínila není jasné, jestli se budou ceny městské dopravy upravovat.

„Budou o tom probíhat jednání. Teprve na jejich základě bude jasné zda, kdy a o kolik se případně toto jízdné zvýší. Děčín jízdné v MHD zvyšoval naposledy v polovině roku 2021,“ shrnul Stínil.

O zdražení jízdenek zatím jednají také v Chomutově a Jirkově. Už teď je ale jasné, že se v tamní MHD sníží sleva pro důchodce a studenty.

„Stát slevy zrušil, navýšil cestujícím jízdné a platila to ze svého města, což teď už nechtějí dělat,“ potvrdil předseda představenstva tamního dopravního podniku Jaroslav Komínek z KSČM.

Pokud ale města zapojená do integrované dopravy nezvýší jízdné, budou muset navýšené náklady zaplatit z vlastního rozpočtu. „Města dostávají od kraje garantované tržby, a pokud nepřistoupí k úpravě ceny jízdného, tak budou samozřejmě dostávat od kraje jen to, co dostávaly dosud. Pokud zdraží, budou si chtít vyjednat větší podíl na tržbách,“ dodala mluvčí hejtmanství Magdalena Fraňková.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související