Jeden z posledních českých strojů z roku 2006 i klasický MIG 21 uvidíte v Leteckém muzeu v Koněšíně, do některých je možné se i posadit

1. květen 2024

Letecké muzeum v Koněšíně na Třebíčsku provozuje spolek nadšenců. V létě mají otevřeno od devíti do osmnácti hodin a návštěvníci si vedle letadel mohou prohlédnout i biotop pro obojživelníky nebo několik druhů zvířat, kterým se na pozemku dobře daří.

Hlavní atrakcí jsou ale letadla, která spolek buď vlastní, nebo exponáty renovuje pro Vojenský historický ústav Praha.

Z vládního letadla ke tvorbě map

"Máme tady bitevní vrtulníky, salónní transportní vrtulník, těžký bombardér, klasický MIG 21 nebo MIG 15 vyráběný v Československu. Tento vládní Iljušin 14 byl z vládní letky vyřazen, dodělal se mu tady ten čumák a dolétal jako fotogrametrický letoun pro tvorbu map pro kartografický ústav," ukazuje člen spolku Zdeněk Svobodník neobvyklý letoun s prosklenou přední částí.

Dalším neobvyklý letoun je prototyp se šikovnými vlastnostmi, který už se nevyrábí. Patří mezi sedm prototypů, které v Koněšíně mají. "Je to jeden z posledních českých strojů z roku 2006 Corvus 1F pro přepravu osob a materiálu, který se ale nakonec vyrábět nezačal, což je škoda," lituje Zdeněk Svobodník člen spolku. Otevírá jeho zadní část a předvádí, jak snadné měl ovládání.

Jen dva vrtulníky na světě

Letadla spolek často dostane ve stavu, kdy je potřeba je renovovat. Takový je i vrtulník ve fázi oprav, který je jediný pod střechou. "Je to vzácný stroj, předsériová výroba, jeden je v Rize v Lotyšsku a jeden v Koněšíně," usmívá se letecký nadšenec. Letadla jsou celoročně venku, což jim ale příliš nesvědčí.

Spolek se připravuje na vybudování hangárů, kde by byla lépe chráněna. "Muzeum máme kontaktní, kdo má chuť, může se k nim dostat blízko, a po domluvě a s asistencí se i do některého posadit," láká Zdeněk Svobodník k návštěvě muzea.

Spustit audio