Je to 130 let, kdy se otevřela rozhledna na Studenci u České Kamenice

14. červenec 2018 10:44

Rozhledna na vrchu Studenec u České Kamenice byla v roce 1888 teprve druhou železnou stavbou svého druhu v Čechách. 

První návštěvníci se z ní mohli pokochat výhledem do krajiny 15. července onoho roku. Mohla být první. O jedenáct měsíců ji ale předběhla vyhlídka Slovanka u Horního Maxova v Jizerských horách.

Studenecká litinová rozhledna navázala na dřevěnou stavbu, kterou nechal zbudovat na vrchu v roce 1854 kníže Ferdinand Kinský. Ta ale vydržela jen 11 let. Konstrukci, jejíž vznik pak inicioval děčínský Horský spolek pro České Švýcarsko, odlili v pražské Rustonce. Na vrcholek ve výšce 737 metrů nad mořem pak pomáhali staviteli Gustavu Dittrichovi dopravit devět tun železa místní lidé. Samotná stavba pak trvala pouhé tři měsíce. 

Rozhledna na Studenci u České Kamenice - slavnostní otevření

Železná rozhledna, vysoká 17 metrů, láká turisty dodnes. Před lety jí však hrozil zánik, kterému se podařilo zabránit na poslední chvíli, když se polorozpadlou stavbu podařilo v březnu 1997 zapsat mezi památky.

Tím ale teprve začal dlouhý příběh rekonstrukce rozhledny - vlastní obnova začala až po deseti letech příprav a hlavně shánění peněz. Konstrukci nejprve snesl z přírodní rezervace vrtulník do údolí, kde se rozhodovalo o dalším osudu jednotlivých dílů. Například schodiště nešlo zachránit vůbec, a tak se na pořízení replik vypsala sbírka. Za tři měsíce každý z 80 schodů našel dárce pěti tisíc korun, jehož jméno je na stupni umístěno.

Rekonstruovaná rozhledna se otevřela v červnu 2009.

Video ze Studence z našeho seriálu o rozhlednách na severu Čech ZDE

Rozhledna na Studenci u České Kamenice - slavnostní otevření

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související