Jaromír Nosek – divadelní a televizní herec, rodák z Jilemnice

29. květen 2023

V severočeské Jilemnici se v roce 1978 narodil známý divadelní a televizní herec Jaromír Nosek. Absolventa semilského gymnázia a brněnské JAMU si diváci poprvé všimli v písničkovém retrofilmu Rebelové. Později v roli Ignáce ve slavném filmu Účastníci zájezdu. Známá je i jeho postava pronásledovaného Tondy Sovy v úspěšném seriálu Vyprávěj.

Jaromír Nosek účinkoval ve velkém množství dalších celovečerních filmů, pohádek nebo seriálů – třeba Útěk do Budína, Post Coitum, Milenci a vrazi, Román pro ženy, Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště, Bathory, Hostel II., Četnické humoresky, Vyšehrad, Čertoviny, Řachanda nebo kouzelník Žito.

V současné době ho můžeme také vidět v pravidelném kutilském magazínu Receptář prima nápadů.

Řemeslnou zručnost si Nosek upevnil v době covidu, kdy zavřeli většinu kultury a on se musel živit jinak – stál u baru, dělal zahradnické práce, usazoval bazény, stěhoval kuchyně nebo jezdil s vysokozdvižným vozíkem.

V časech lockdownu vyzkoušel celkem 13 manuálních brigád. Okolí k němu ale bylo velmi shovívavé a někteří si dokonce mysleli, že má známý herec tyhle práce jenom „jako“.

Rozvedený herec a režisér Jaromír Nosek je milovníkem květin a zvířat.

V rozhovoru pro Český rozhlas prozradil, že kromě televize v současnosti hraje v devíti divadlech celkem 15 inscenací měsíčně. Před covidem jich bylo dokonce 25. V České republice zřejmě patří k nejvytíženějším hercům.

autor: Milan Knotek
Spustit audio