Jarní bylinková polévka

Recept na zdravou polévku nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová, která je odbornou garantkou rubriky Přírodní lékárna. Využijte bylinky jako popenec nebo kopřiva, díky nimž dostanete do organismu prospěšné látky.

Ingredience
  • 1 litr vývaru
  • 1 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hrašky (hrachová mouka)
  • jarní bylinky (popenec, kopřiva, sedmikrásky, medvědí česnek, jahodník, řebříček apod.)
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř

Z másla a hrašky vytvoříme jíšku, kterou vmícháme do vývaru. Asi 20 minut provaříme.

Potom přidáme velkou hrst opraných a jemně posekaných bylinek a necháme přejít varem.

Přidáme rozšlehané vajíčko.

Podávat můžeme s osmahnutým grahamovým pečivem.

Související

  • Pórková krémová polévka

    Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku.

  • Jarní zelenina s křenem a medovým dresinkem

    Křen je spolehlivým zabijákem virů a bakterií, osvědčí se třeba při léčbě nachlazení. Můžeme ho přidat do zdravého zeleninového salátu. Recept nabízí výživová poradkyně.

  • Polévka z červené čočky

    Čočka má ze všech luštěnin nejvíce vlákniny a obsahuje mnoho komplexních sacharidů, které sytí na dlouhou dobu. Sáhněte třeba po červené čočce a uvařte lahodnou polévku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.